Zdravlje
11.07.2022. 13:05
Beta-AFP

Korona

Ko bi sve trebalo da primi drugi buster

korona, izolacija
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija i zdravstvene agencije EU su preporučile drugu dozu buster vakcine protiv kovida-19 za sve starije od 60 godina, umesto 80 godina koliko je bila preporuka do sada, zbog novog velikog talasa slučajeva zaraze.

"Pozivam zemlje članice da odmah ponude drugu buster dozu svim starijim od 60 godina, kao i osetljivim osobama, i pozivam sve osobe koje spadaju u tu grupu da se vakcinišu", rekla je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides.

Preporuka važi takođe za sve osetljive osobe, naveli su Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za lekove (EMA) u zajedničkom saopštenju.

U aprilu su te dve zdravstvene agencije EU preporučile drugu buster dozu, što u većini slučajeva znači četvrtu dozu, za starije od 80 godina, ali i najavile da bi preporuka mogla da se proširi na starije od 60 godina.

Evropa se suočava s porastom broja slučajeva kovida ali i s tendencijom rasta broja hospitalizovanih i prijema u urgentne centre u više zemalja, uglavnom zbog širenja podvarijante omikrona BA.5, istakla je direktorka ECDC-a Andrea Anom, u saopštenju.

"To označava početak novog rasprostranjenog talasa kovida-19 širom Evropske unije. I dalje ima mnogo ljudi koji rizikuju ozbiljnu infekciju kovida koje treba da zaštitimo što je pre moguće", ocenila je ona.

ECDC i EMA su medjutim naveli da u ovoj fazi nema jasnih dokaza koji bi opravdali davanje druge buster doze mladjim od 60 godina koji nemaju veći rizik od razvijanja teškog oblika bolesti kovida-19. 

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije za zonu Evrope koja obuhvata pedesetak zemalja, broj slučajeva kovida je u snažnom porastu od kraja maja.

Broj dnevnih novozaraženih u petak je prešao 675.000, i ponovo dostigao nivo s početka aprila posle jakog zimskog talasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa korona
Vaccine Mandate Appeals Court

Stigla nova varijanta

06.07.2022. 09:57

Proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa korona

Nove varijante omikron soja korona virusa, koje se šire mnogo brže nego prethodni sojevi, izazivaju novi talas infekcija širom sveta, dok su proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa kako bi proizveli modifikovane vakcine koje pružaju zaštitu od njegovih najnovijih oblika, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
01.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve