Zdravlje
10.09.2021. 11:20
Tanjug

Stručnjaci

Kod dijabetesa fizička aktivnost podjednako važna kao i terapija

dijabetes
Izvor: Shutterstock

Endokrinološkinja i direktorka Interne klinike KBC Zvezdara - Teodora Beljić-Živković izjavila je da je kod dijabetesa fizička aktivnost podjednako važna kao i terapija.

Ona je na promociji projekta "Otvori plavi krug" istakla da redovna fizička aktivnost ima metaboličke, socijalne i efekte po mentalno zdravlje.

"Redovna fizička aktivnost može da smanji korišćenje lekova, a neke i potpuno ukloni. Šetnja, a ne trčanje, ima isti efekat na kardiovaskularni sistem, samo duže traje", objasnila je ona.

Prema njenim rečima, važna je priprema za fizičku aktivnost, od savetovanja sa svojim lekarom oko terapije, sve do ishrane i odgovarajuće obuće i odeće.

"Šetnja je najjednostavnija, posle šetnje oboleli se ne baci u krevet mrtav umoran, već se oseća dobro", istakla je Beljić-Živković.

Predsednik udruženja "Krug dvojke Srbije" Ðorđe Branković istakao je da su šetnja, zdrava ishrana i fizička aktivnost pođednako važni kao i lečenje.

On je dodao da, iako su mlado udruženje fokusirano na dijabetes tip 2, ostaju otvoreni za sve one koji žele da im se jave i priključe.

"Ni jedan lek ne može da zameni fizičke aktivnosti, dok fizičke aktivnosti mogu da zamene lekove", izjavio je direktor Beogradskog trkačkog kruga Dragoljub Milosavljević.

On je istakao da je Nordijsko hodanje intenzivnije od običnog, ali i interesantnije za pacijente da probaju nešto novo.

Projekat "Otvori plavi krug", počeće 15. septembra i trajaće dva meseca, a fizičke aktivnosti su raspoređene tri puta nedeljno, dok će se petkom održavati mini izleti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Anksioznost- moderna bolest ili trenutno stanje?
Žena, ljudi

Borba sa samim sobom

26.08.2021. 16:10

Anksioznost- moderna bolest ili trenutno stanje?

"Svakog dana sam sve više osećao napetost i bol u glavi, oblivao me je hladan znoj, teško sam disao. Paniku mi je pravila činjenica da ne znam šta mi se događa, strah od neke ozbiljne bolesti", objašnjava u razgovoru za Ekspres, svoju petogodišnju borbu sa anksioznošću, Ivan Nikolić, student iz Beograda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve