Zdravlje
09.11.2023. 12:07
R.E./B92

Važno je znati

Trovanje - koji su simptomi i šta NE TREBA raditi

mučnina, trovanje hranom
Izvor: Shutterstock

U Hrvatskoj su zasad evidentirana 34 sumnjiva slučaja trovanja, javnost je i dalje uznemirena nakon vesti da su osobe nakon konzumacije gazirane vode i soka, završile u bolnici, a mnogi se pitaju kako do ovih problema dolazi i šta da rade u slučaju trovanja.

Afera koja se dogodila u Hrvatskoj, prilično je uzdrmala region. Naime, teže povrede su zadobile dve osobe, jedna u Rijeci koja je konzumirala gaziranu vodu sa ukusom "Romerquelle" i slučaj studenta koji je završio u bolnici nakon što je popio Koka-Kolu iz automata na fakultetu u Zagrebu.

"Do povreda dolazi nakon unosa hemijski aktivnih supstanci, najčešće su to korozivne supstance kao što su kiseline ili baze najpre nastaje zapaljenje sluznice jednjaka (oesofagitis). Stepen zahvaćenosti i dubina zapaljensko-nekrotičnih lezija zavise od vrste, količine i koncentracije unetog korozivnog sredstva, kao i od dužine trajanja kontakta korozivnog sredstva sa sluznicom. Jake baze za razliku od jakih kiselina izazivaju oštećenja dubljih slojeva zida, stvarajući transpuralne lezije", rekla je za B92 dr Milena Milošević, specijalizant interne medicice.

Prema njenim rečima, postoje tri stadijuma.

Najpre je sluznica jednjaka hiperemična, edematozna sa površinskom deskvamacijom epitela, potom sluznica pored navedenog, pokazuje znake nekroze sa krvarenjem pretećom perforacijom i sledstvenim akutnim medijastinitisom, a zatim dolazi do pojave ožiljka i suženja jednjaka, najčešće u donjem delu.

Komplikacije dovode do infekcija, zapaljenja okolnih organa, pa čak i pucanja.

"Od simptoma imamo jak bol u vidu pečenja u ustima, ždrelu, iza i ispod grudne kosti, praćen povraćanjem a često i sa kliničkim znacima šoka.Lečenje se sprovodi davanjem antidota neposredno posle trovanja, radi neutralisanja kaustičnog sredstva. Daju se analgetici za ublažavanje bola, antibiotici radi sprečavanja infekcije, i antacidi. Neophodna je rehidratacija", zaključuje dr Milošević.

Šta ne smete raditi?

Takođe, postoje stvari koje nikako ne biste smeli da uradite ako ste primetili trovanje.

Najpre, ukoliko primetite da se dete otrovalo, odmah pozovite hitnu pomoć, nikako ne radite bilo šta na svoju ruku.

"Ne bacajte otrov ni kutiju onoga na šta sumnjate da je uzrok, ne izazivajte povraćanje kod deteta, nemojte na svoju ruku davati detetu da jede i pije", istakla je dr Milošević.

Podsetimo, zbog afere trovanja hrvatski Državni inspektorat naredio je povlačenje jedne serije proizvoda kompanije Koka-Kola Hrvatska i zabranio im je plasiranje tih proizvoda na tržište dok se ne utvrdi da li su sigurni za konzumiranje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve