Zdravlje
21.01.2022. 13:30
Promo

"AstraZeneka"

Kome se preporučuje kombinacija antitela umesto vakcine

Istraživanje, naučnik
Izvor: Shutterstock

Koktel antitela dugog dejstva za prevenciju i terapiju koronavirusa kompanije AstraZeneka, dokazano ima visoku neutrališuću efikasnost protiv svih do sada poznatih sojeva Covid-19, uključujući i Omicron.

Ovaj lek preporučuje se onima koji nemaju adekvatan imuni odgovor na vakcinaciju protiv KOVID-19, kao i svim osobama kojima se vakcinacija protiv koronavirusa ne preporučuje.

Vakcinacija protiv KOVID-19 virusa svakako bi trebalo da bude prvi izbor za sve koji nemaju medicinske prepreke da je prime. Međutim, koktel antitela kompanije AstraZeneca preporučuje se upravo imunokompromitovanim pacijentima, među kojima su oni koji su imali transplataciju nekog organa, oboleli od različitih oblika tumora i hematoloških maligniteta, pacijenti koji primaju hemioterapiju, visoke doze kortikosteroida ili koriste bilo koje imunosupresivne i imunomodulatorne lekove.

Budući da je reč o kombinaciji dva moćna antitela, koja se vezuju za protein na različitim mestima, sa različitim i komplementarnim aktivnostima protiv virusa, lek kompanije AstraZeneca ima čak više od 80 odsto efikasnosti u prevenciji bolesti nakon šest meseci praćenja što je potvrđeno u nedavno objavljenim rezultatima studije koja je ispitivala primenu leka sa ciljem sprečavanja zaražavanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prvi slučaj flurone u Srbiji
grip, korona, temperatura, nazeb

Počelo je...

21.01.2022. 00:04

Prvi slučaj flurone u Srbiji

Registrovan je prvi slučaj flurone u Srbiji, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i korona virusa kod jedne osobe, izjavila je direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve