Zdravlje
15.09.2023. 17:19
Beta

Ponovo se priča o koroni

Sve što bi trebalo da znate o ažuriranoj verziji Modernine vakcine

Vakcina
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija odobrila je ažuriranu verziju vakcine Moderna usmerenu na podvarijantu kovida-19 koja se širi, pošto je već dala zeleno svetlo za unapređenu verziju vakcine kompanije Fajzer-Biontek.

Iako Svetska zdravstvena organizacija od početka maja više ne smatra kovid-19 kao hitnu zdravstvenu situaciju u svetu, virus i dalje kruži u svim zemljama i novi sojevi nastavljaju da se pojavljuju.

Evropska agencija za lekove preporučila je u junu da se vakcine ažuzriraju da ciljaju soj XBB virusa, koji je postao dominantan u Evropi i drugim delovima sveta.

Nova vakcina američke laboratorije Moderna koja je usmerena na podvarijantu omikrona XBB.1.5 odobrena je za odrasle i decu stariju od pet godina, koji treba da dobiju samo jednu vakcinu bez obzira koje su ranije vakcine primili.

1
Izvor: Beta/Pfizer

Početkom septembra Komisija je dala zeleno svetlo za izmenjenu vakcinu Fajzer-Biontek, takođe prilagođenu da se bolje suprostavi podvarijanti XBB.1.5 sa samo jednom dozom.

Te dve vakcine koje uopšteno daju bolju zaštitu protiv novih varijanti kovida koje su sada u opticaju odobrila je poslednjih nedelja Evropska agencija za lekove.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve