Zdravlje
14.12.2023. 18:05
R.E.

Istraživanje

Kako je i koliko korona uticala na povećanje smrtnosti

Koronavirus, kovid
Izvor: Shutterstock

U Velikoj Britaniji je od završetka pandemije povećana stopa smrti sredovečnih osoba starosti između 50 i 64 godina starosti, u odnosu na stopu smrtnosti pre Kovida 19.

Nova analiza otkrila je da je u Velikoj Britaniji u prvih šest meseci 2023. godine bilo 28.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na nivoe prethodnih pet godina, piše Tajms.

Stručnjaci veruju da poteškoće u pristupu lekarima opšte prakse od karantina kao i dugačka lista čekanja na listi Državnog zavoda za zdravstvo (NHS) znače da pacijenti srednjih godina propuštaju preventivne tretmane koji mogu da spase život. Kako se navodi, nezdravi način života, gojaznost i sve veća zdravstvena nejednakost takođe doprinose broju smrtnih slučajeva koji se mogu izbeci.

"Ove smrti predstavljaju pandemiju lošeg opšteg zdravlja. Smrti se dešavaju zbog lečivih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, i ciroza koje se dešavaju usled nezdravog načina života", rekla je profesorka Ivon Dojl, koja je tokom pandemija kovida vodila Javno zdravlje Engleske. Istraga od 100 miliona funti o povećanom broju sprečivih smrtnih slučajeva sprovodi se kako bi se "nauče lekcije za budućnost" trajaće do 2026. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako to hormon sreće utiče na produženi kovid
Serotonin

Serotonin

27.10.2023. 17:00

Kako to hormon sreće utiče na produženi kovid

Istraživači su analizirali krv pacijenata koji su imali produženi kovid. Uvideli su da ovi pacijenti imaju nizak nivo serotonina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve