Zdravlje
11.11.2023. 09:35

Garancija o kontroli

Ministarka Grujičić o lekovima koje će Srbija uvoziti van EU

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da, iako je Pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova izmenjen tako da Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, njih i dalje mora da odobri Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

"Kriterijum za izbor zemalja iz kojih može da se uveze neregistrovani lek je članstvo te zemlje u nekoj od relevantnih međunarodnih organizacija koje primenjuju iste standarde u proizvodnji, što garantuje da je proizvođač leka kontrolisan po istim kriterijumima i pravilima kao da je u zemlji EU", rekla je Grujičić za Večernje novosti.

Odluka o izmeni pravilnika, kako bi bile sprečene periodične nestašice lekova, prema rečima ministarke, pokušava da se "zlonamerno protumači" izjavama da će uvoz biti vršen samo iz Indije, Rusije i Kine.

"Ovde se ne radi samo o tim zemljama, već su na spisku i Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Kanada", kazala je Grujičić.

Ministarka je navela da je do izmene pravilnika došlo kako bi zdravstveni sistem bio potpuno spreman na eventualne nestašice lekova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koji su lekovi najtraženiji u Srbiji
apoteka, lekovi

Apoteka.rs

07.04.2023. 13:30

Koji su lekovi najtraženiji u Srbiji

Građani Srbije na internetu najčešće traže lekove za dijabetes, epilepsiju, antidepresive i preparate za hemoroide i mršavljenje, pokazuju podaci sajta Apoteka.rs.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve