Zdravlje
18.06.2022. 18:54
Beta-AFP

SZO

Majmunske boginje - ukida se podela na endemske i neendemske zemlje

patolog, doktor, laboratorija
Izvor: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija ukinula je, u svojim statistikama o majmunskim boginjama, podelu na endemske i neendemske zemlje, da bi bolje "ujedinila" odgovor na virus.

Virus koji obično cirkuliše u centralnoj i zapadnoj Africi sada je prisutan na više kontinenata.

"Ukidamo razlikovanje endemskih i neendemskih zemalja i prikazujemo zemlje zajedno kada je to moguće da pokažemo ujedinjen odgovor koji je potreban", navela je SZO.

Od početka godine do 15. juna ukupno je prijavljeno Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 2.103 slučaja, jedan verovatni slučaj i jedan smrtni slučaj (u Nigeriji) u 42 zemlje, navodi se u saopštenju.

SZO će 23. juna proceniti da li sadašnja pojava infekcije predstavlja hitnost za javno zdravlje međunarodnog dometa, što je najviši nivo uzbune za SZO.

Evropski region je u centru širenja virusa sa 1.773 potvrdjena slučaja, odnosno 84 odsto od ukupnog broja u svetu. Zatim sledi američki kontinent sa 245 slučajeva, odnosno 12 odsto od ukupnog broja, Afrika sa 64 slučaja i tri odsto i oblast istočnog Sredozemlja, 14 slučajeva i zapadnog Pacifika sedam slučajeva.

SZO ocenjuje da je realan broj slučajeva verovatno veći.

Orgnizacija smatra da je virus već cirkulisao pre pojave sadašnjeg žarišta, a da prenos nije detektovan, i da to možda potiče od 2017. godine.

Od 2017. je nekoliko uvezenih slučajeva, posebno iz Nigerije sporadično identifikovano u više zemalja.

U sadašnjem pojavljivanju bolesti većina prijavljenih slučajeva je kod muškaraca koji su imali seksualne odnose sa muškarcima. Većina njih nije putovala u afričke zemlje gde je virus bio endemski.

Poznate kod ljudi od 1970. majmunske boginje se smatraju manje opasnim i zaraznim od srodnog virusa variole iskorenjenog 1980. godine. To je bolest koja se smatra retkom, nastala od virusa koji su inficirane životinje prenele na ljude. 

Međutim, u sadašnjem širenju virusa prenos među ljudima je u prvom planu.

Postoje dve glavne grupe virusa majmunskih boginja, virus iz zapadne Afrike, gde je stopa smrtnosti oko jedan posto i basena Kongo gde stopa smrtnosti može da dostigne deset odsto. U svim prijavljenim slučajevima u zemljama koje su nedavno pogodjene virusom identifikovan je soj iz Zapadne Afrike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Majmunske boginje: Simptomi, lečenje, prevencija
svrab, boginje

Treba znati

24.05.2022. 16:31

Majmunske boginje: Simptomi, lečenje, prevencija

Majmunske boginje su virusna zoonoza (virus koji se na ljude prenosi sa životinja) sa simptomima veoma sličnim onima koji su se ranije javljali kod pacijenata sa velikim boginjama, iako je bolest klinički manje teška.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve