Zdravlje
07.02.2024. 12:35
R.E.

Male boginje u Srbiji

Hitno saopštenje "Batuta": Evidentirati nevakcinisanu decu

vakcine
Izvor: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dobio je potvrdu da je 6. februara ove godine na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrđen prvi slučaj malih boginja u ovoj godini, kod 15-godišnjeg deteta iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju Batuta, dete nije vakcinisano i hospitalizovano je zbog zapaljenja pluća na Klinici za infektivne i tropske bolesti "Prof. dr Kosta Todorović".

Imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti, obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije, koji podrazumeva prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinaciju nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinaciju osetljivih lica iz kontakta sa obolelim unutar 72 sata, navodi se u saopštenju.

 

Iz Batuta su pozvali i na hitnu evidenciju nevaksinisane i nepotpuno vakcinisane dece.

"Hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke od strane pedijatara u domovima zdravlja potrebno je evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Кalendarom imunizacije. Pozivamo roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja. Vakcinacija je stvar individualne, ali i kolektivne orgovornosti i jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda", navodi se u saoštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Male boginje: Kako se prenose, koji su simptomi, koliko traje inkubacija
male boginje, osip

Korisne informacije

23.01.2023. 14:08

Male boginje: Kako se prenose, koji su simptomi, koliko traje inkubacija

Male boginje su veoma zarazne. Ukoliko niste vakcinisani, a nalazite se u istoj prostoriji sa nekim ko ih ima, šanse da obolite su oko 90 odsto. Ono što male boginje čini opasnim jeste činjenica da period inkubacije, pre nego što se ospel pojave po telu, traje oko 11 dana. Zbog toga je veoma važno da znate kako da prepoznate simptome ove bolesti u samom startu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
04.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve