Zdravlje
03.01.2022. 07:05
R.E.

Saveti

Malo ste preterali sa hranom tokom praznika? Sad ovako…

gojaznost, debljina, dijete, ishrana
Izvor: Shutterstock

Prvo - nemojte da vas grize savest jer kada ćete da se opustite ako ne tokom praznika. Drugo - postoji način da pomognete svojim crevima i svom preopterećenom organizmu.

Navalite na povrće

Najbrže ćete očistiti svoja creva ako pojačate unos svežeg i termički neobrađenog povrća. Zato u danima nakon praznika uzimajte kupus, zelenu salatu, papriku, paradajz… uz svaki obrok. Dodajte biljne začine koje volite, malo limuna i uživajte u zdravoj i osvežavajućoj hrani.

Navalite na vlakna

Orašasti plodovi, kao i povrće, su dobar izvor vlakana, ali ne preterujte sa količinom oraha, badema, lešnika – jedna šaka dnevno je dovoljna. Čorba od povrća je takođe odlična za creva koja su radila prekovremeno dok ste vi odmarali tokom praznika.

Bez alkohola

Obradujte svoja creva ali i jetru tako što makar sedam dana nećete uneti ni kap alkohola. Nije teško, a rezultati će biti odmah vidljivi – imaćete više energije, a i ten će vam biti svežiji.

Uzmite probiotike

Ne bi bilo loše da narednih sedam dana svakodnevno popijete po jedan probiotik. Ako ne znate koji je najbolji pogledajte koliko ima CFU u sebi. To su korisne bakterije i trebalo bi da ih je najmanje milijardu.

Pijte vodu

Nema zdravijeg pića od vode. Makar dve litre dnevno potrebno je našem organizmu svakodnevno, a naročito ovih dana posle praznika - da "operemo" creva i vratimo osmeh na lice. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od kojih pića je mamurluk najslabiji
nova godina

Živeli!

31.12.2021. 08:05

Od kojih pića je mamurluk najslabiji

"Kada pobediš – zaslužio si ga. Kada izgubiš – potreban ti je“. Tako je Napoleon govorio za šampanjac, ali bi se to moglo reći i za svako drugo alkoholno piće. Zato, bez obzira na to da li ste tužni ili srećni što ispraćate 2021, verovatno ćete nazdraviti tokom novogodišnje noći, a mi vam nudimo mali vodič za pametno ispijanje alkohola, kako vas sutra ne bi bolela glava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
27.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve