Zdravlje
26.03.2022. 10:43
R.E.

Novo istraživanje

Mikroplastika pronađena u ljudskoj krvi

laboratorija
Izvor: Shutterstock

Zagađenje mikroplastikom otkriveno je u ljudskoj krvi, prvi put do sada, a naučnici su pronašli sitne čestice kod skoro 80 odsto testiranih ljudi, piše londonski "Gardijan".

Ranije su čestice mikroplastike pronalažene u izmetu beba i odraslih, kao posledica ogromnih količina plastičnog otpada koje se bacaju u životnu sredinu. Sada je, nažalost, taj otpad dospeo i da ljudske krvi.

Naučnici su analizirali uzorke krvi 22 anonimna davaoca i pronašli su plastične čestice kod njih 17. Među pronađenim uzorcima bilo je onih koji potiču od ambalaže za flaše za piće, zatim plastike koja se upotrebljava za pakovanje hrane, a bilo je polietilen od kojeg se proizvode kese.

"Ovo istraživanje je pokazalo da u našoj krvi imamo čestice polimera – to je revolucionarno saznanje, ali moramo da povećamo veličinu uzoraka“, kaže profesor Dik Vetak, ekotoksikolog na Vrije Univerzitetu Amsterdam u Holandiji.

Uticaj na zdravlje je još nepoznat, ali istraživači su zabrinuti jer mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih ćelija u laboratoriji, a već je poznato da čestice zagađenog vazduha ulaze u telo i izazivaju milione ranih smrti godišnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve