Zdravlje
18.04.2022. 20:10
R. E. / VeryWell Health

Saveti

Navike koje vas sprečavaju da živite zdravije

Stres, briga, glavobolja
Izvor: Shutterstock

Promenili ste ishranu, počeli ste da vežbate ili ste uneli neku važnu promenu u svoj život, a još uvek se ne osećate bolje? Moguće je da nekim postupcima "sabotirate" svoj trud. Pročitajte koje su to najčešće samodestruktivne navike koje vas sprečavaju da živite zdravije.

Ukoliko provodite mnogo vremena razmišljajući o lošim stvarima pre nego što se zapravo dogode, pokušajte da se oslobodite ove navike.

Kada razmišljamo o neprijatnim situacijama, to je stresno koliko i proživljavanje tih iskustava.

Nešto slično se dešava i kada se previše žalite drugima. Ponovno proživljavanje loših emocija, kroz prepričavanje, samo pojačava stres.

To naravno ne znači da nikada više ne smete da se, uz kafu, požalite prijatelju, ali svakako pokušajte da što manje vremena provodite pričajući o ružnim događajima.

Kada smo izrazito samokritični, to loše utiče na mentalno zdravlje. Ukoliko stalno sebi ponavljate šta sve nije u redu, imaćete manje samopouzdanja. Pokušajte da budte manje strogi prema sebi.

Samokritičnost može biti i rezultat preteranog korišćenja društvenih mreža. Osim što gubite dragoceno vreme, takođe gledate ulepšane prikaze tuđih života i lošije se osećate po pitanju sopstvenih dostignuća.

Odlučite se za direktan kontakt sa prijateljima i bićete daleko zadovoljniji sobom.

Ukoliko ostajete budni do sitnih sati gledajući serije ili listajući društene mreže, uskraćujete sebi preko potreban odmor. Za dobar metabolizam i pravilno funkcionisanje mozga, potreban je kvalitetan san.

Mnogi ljudi ceo radni dan provode sedeći, a nakon takvog dana, kod kuće ponovo sednu ili prilegnu. Međutim, trebalo bi raditi sasvim suprotno.

Nakon dugog sedenja na poslu, slobodno vreme treba da iskoristite da se što više krećete.

Pratite izled kože i ne ignorišite promene ako ih uočite. Stručnjaci savetuju korišćenje krema sa zaštitnim faktorom i izbegavanje sunca tokom vrelih dana, dok je solarijum nešto što bi trebalo da ostane u prošlosti, piše VeryWell Health.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Možda niste znali, ali dobar san je važan i zbog sledećeg...
spavanje

Reč stručnjaka

10.04.2022. 12:05

Možda niste znali, ali dobar san je važan i zbog sledećeg...

San nam je potreban da bismo preživeli, baš kao što su nam potrebni hrana i voda. Dakle, nije čudo što trošimo skoro trećinu života na spavanje, a naučnici su otkrili da spavanje pomaže telu na nekoliko načina. Najpoznatije teorije koje su stručnjaci izdvojili pričitajte u nastavku teksta…
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve