Zdravlje
18.03.2022. 08:05
Beta

Borba protiv korone

Novo veliko istraživanje o četvrtoj dozi vakcine

vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Četvrta doza vakcine protiv kovida-19 ne štiti mnogo mlade i zdrave ljude od zaražavanja korona virusom ali pruža umerenu zaštitu od simptomatske bolesti, pokazalo je novo istraživanje u Izraelu.

Rezultati istraživanja zasnovani na testiranju izraelskih zdravstvenih radnika tokom talasa zaraze sojem omikron, objavljeni su u "Medicinskom žurnalu Nove Englese" (The New England Journal of Medecine).

Očekuje se da ti rezultati utiču na odluku da li da se opštoj populaciji u svetu daje četvrta doza vakcine, navode izraelski mediji i dodaju da se spekuliše da će Uprava za hranu i lekove SAD (US Food and Drug Administration) uskoro doneti odluku da se ona odobri.

Profesorka Gili Regev Johav, specijalsta za infektivne bolesti u Medicinskom centru Šeba kraj Tel Aviva, je rekla da se pokazalo da dodatna doza nema velik uticaj na širenje virusa.

Ona je predvodila istraživanje u svojoj instituciji koje je obuhvatilo neke od zdravstvenih radnika pred penzijom i zaključila da je stopa infekcije među osobama imunizovanim vakcinama Fajzer i Modernom malo manja nego kod onih u kontrolnoj grupi.

Verovatnoća da će se osobe koje su primile četvrtu dozu vakcine Fajzer zaraziti je 30 odsto manja u poređenju sa onima koji su primili tri doze, a za imunizovane Modernom verovatnoća je 18 odsto manja.

Efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti je veća i za vakcinisane Fajzerom verovatnoća da će imati simptomatsku bolest posle četvrte doze je 43 odsto manja, a za one koji su primili Modernu 31 odsto.

To istraživanje ne daje uvid u efikasnost četvrte doze vakcine za starije, koji su glavni cilj vakcinisanja u Izraelu i nekim drugim zemljama, uključujući Veliku Britaniju.

Zaključak autora je da četvrta doza možda pruža samo ograničenu korist za zdrave i mlade zaposlene u zdravstvu.

Oni takođe navode da je istraživanje pokazalo da je četvrta doza bezbedna.

Istraživanjem je obuhvaćeno 600 ljudi, od kojih je 270 primilo četvrtu dozu vakcine Fajzer ili Moderna.

Profesorka Regev Johav smatra da ti rezultati ne bi smeli da utiču na spremnost za primanje treće doze za koju se pokazalo da efikasno štiti.

"Valjalo bi naglasiti da je treća doza izuzetno važna za svakog ko se još nije zarazio kovidom-19", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedna država najavljuje četvrtu dozu vakcine
Vakcine

Štiti od težih slučajeva

03.02.2022. 15:05

Još jedna država najavljuje četvrtu dozu vakcine

Nemački stručni panel za vakcinaciju (STIKO) objavio je u četvrtak da se sprema da preporuči upotrebu četvrte doze vakcine protiv kovida-19, kao i da će preporučiti da se kao prva doza za starije od 18 godina daje "Novavaks" vakcina zasnovana na proteinima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
04.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve