Zdravlje
07.03.2024. 20:50
Beta

SAD

Revolucionarna terapija: Odobren lek koji sadrži LSD

Anskioznost
Izvor: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek sa hemikalijom LSD kao "revolucionarnu terapiju" u lečenju generalizovanog anksioznog poremećaja, posle ohrabrujućih rezultata kliničkog ispitivanja, objavila je biofarmaceutska kompanija "Mind Medicine" koja ga je razvila.

Predstavnik te kompanije Denijel Karlin, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Tufts u Bostonu, rekao je da je lek MM120 "pružio dokaz kliničke efikasnosti" i da sada treba da prođe standardnu proceduru odobravanja u FDA, uključujući ispitivanja u trećoj fazi, prenosi CNN.

Kao "revolucionarnu terapiju" FDA je označila i psilocibin, za depresiju otpornu na lečenje, i MDMA, obično poznat kao ekstazi, za posttraumatski stresni poremećaj.

Jedna doza leka MM120 dovela je do stope remisije generalizovanog anksioznog poremećaja od 48 odsto, 12 nedelja posle primene, navodi kompanija.

Dodaje se i da je lek MM120 značajno poboljšao i kliničku sliku generalizovanog anksioznog poremećaja kod 65 odsto pacijenata u roku od tri meseca, prema rezultatima ispitivanja u fazi 2b, dizajniranoj za testiranje nivoa doze.

Anksioznost je najčešći mentalni poremećaj u SAD i svake godine pogađa više od 40 miliona ljudi starih 18 i više godina, pokazuju podaci Američkog udruženja za anksioznost i depresiju.

Generalizovani anksiozni poremećaj karakterišu preterane, stalne misli koje je teško kontrolisati i koje ometaju svakodnevne aktivnosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve