Zdravlje
03.09.2022. 19:05

Velika Britanija

Odobrena nova vakcina usmerena na omikron soj

Vakcina
Izvor: Pfizer

Britansko regulatorno telo za lekove objavilo je da je odobrilo novu generaciju vakcina protiv kompanije Fajzer-Biontek usmerenu na soj omikron.

Ova verzija vakcine se sastoji u buster dozi nazvanoj "bivalentnoj", pola usmerenoj na originalni soj virusa i pola na omikron (BA.1), naveo je britanski regulator (MHRA) u saopštenju.

Odobrena je za buster doze za starije od 12 godina, dodaje se u saopštenju uz napomenu da ona odgovara britanskim standardima bezbednosti, kvaliteta i efikasnosti.

Velika Britanija je sredinom avgusta postala prva zemlja koja je odobrila sličnu vakcinu laboratorije Moderna takodje usmerenu na omikron soj, najrasprostranjeniji soj u Evropi.

Ta zemlja se sprema da predloži od ponedeljka jednu buster dozu antikovid vakcine milionima Britanaca u Engleskoj i Škotskoj, konkretno starijim od 50 godina sa prioritetom za osobe koje žive u staračkim domovima.

Nove vakcine Fajzera i Moderne odobrile su poslednjih dana SAD i Evropska agencija za lekove. One su takodje usmerene na dve podvarijante soja omikron koje se brzo šire BA.4 i BA.5.

Velika Britanija jedna je od zemalja najteže pogodjenih pandemijom u Evropi sa gotovo 180.000 umralih od početka 2020.

Iako je smrtnost znatno opala zahvaljujući vakcinaciji, zemlja je redovno pogodjena novim talasima zaraze, ali je bila jedna od prvih u Evropi koja je ukinula sve restrikcije od prošle zime.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uskoro nova vakcina efikasna protiv omikrona
vakcine

Korona

27.08.2022. 17:30

Uskoro nova vakcina efikasna protiv omikrona

Nemačka kompanija Biontek (Biontech) planira da izbaci na tržište vakcinu protiv soja omikron virusa korona par dana pošto dobije zeleno svetlo Evropske agencije za lekove (EMA). Dozvola se očekuje uskoro.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve