Zdravlje
12.01.2022. 08:05
R.E.

EMA saopštila

"Ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti dugoročna strategija"

vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) kostatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida-19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA nagalsili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obicno nakon 5 do 7 meseci kada je reč o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

”Podaci pokažuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što je to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžva zaštitu”, izjavio je doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procenjuje upotrebu buster doza vakcine ”Fajzer” kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbednosti bustera za decu od 12 do 15 godina.

Kada je reč o davanjuu druge buster doze, u EMA navode da ”ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao deo rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti odrziva dugoročna strrategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA nagalšavaju da podaci o vakcinaciji dece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija. ”Postoje dokazi da su vakicne efiksne kod dece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod dece retki”, navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne bez izazivanja komplikacija u trudnoći ili posledica po plod.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Primio 12 doza antikovid vakcina i "izlečio" leđa?!
doktor

Indija

08.01.2022. 20:05

Primio 12 doza antikovid vakcina i "izlečio" leđa?!

Muškarac iz Indije tvrdi da je primio 12 doza antikovid vakcine i kaže da veruje da su mu te doze pomogle protiv bolova u leđima, kao i kod ostalih zdravstvenih problema, prema izveštajima više medija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
39°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve