Zdravlje
21.05.2022. 10:00
R.E.

SZO

Potvrđeno 80 slučajeva majmunskih boginja

Lekar
Izvor: Shutterstock

Do sada je potvrđeno oko 80 slučajeva majmunskih boginja u 11 zemalja, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, navodeći da se ispituje još 50 sumnjivih slučajeva.

"U vreme kada ulazimo u letnju sezonu – sa okupljanjima, festivalima i izlascima strahujem da se ubrzava prenos", rekao je direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu – Hans Kluge.

Ranije su slučajevi te infekcije potvrđeni u Italiji, Švedskoj, Španiji, Portugaliji, SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, gde je prijavljen i prvi slučaj u Evropi, navodi BBC.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja.

Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije veliki.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila do 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

Ne postoji vakcina za majmunske boginje, ali one koje su korišćene za iskorenjivanje malih boginja su do 85 odsto efikasne protiv majmunskih boginja, tvrde u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SZO odobrila još jednu kinesku vakcinu protiv korone
vakcine, vakcinacija

CanSino Biologics

20.05.2022. 08:26

SZO odobrila još jednu kinesku vakcinu protiv korone

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je odobrila korišćenje vakcine protiv korona virusa kineske kompanije Kansino Bajolodžiks (CanSino Biologics).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve