Zdravlje
09.01.2023. 14:10
R.E./RTS

Zoran Bekić

"Povećan je broj pacijenata u respiratornim ambulantama"

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Ni koronavirus, ni druge respiratorne infekcije, kao ni grip, u prethodnim danima nisu praznovali niti su mirovali. Povećan je broj pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a epidemiološki smo u periodu povećanja cirkulacije i koronavirusa.

Doktor Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku da je poslednjih dana došlo do umerenog pogoršanja epidemijske situacije. U decembru smo imali 400, 500 ili 600 inficiranih kovid pacijenata, a njihov broj je, kako navodi, počeo da raste posle Nove godine, nekad čak i do 1.500 dnevno.

"Zato raste i broj pacijenata u kovid bolnicama, njih je negde oko 250, a 24 osobe su na respiratorima. Svakog dana premine po pet, sedam, a jedan dan je preminulo čak deset osoba. Povećan je broj pacijenata u respiratornim ambulantama", naveo je Bekić, prenosi RTS.
 

Prema njegovim rečima, najviše zabrinjavaju stariji građani koji imaju teže kliničke slike, i oni često završe u kovid bolnici.

Dodao je da je manje inficirane dece, jedno do dvoje nedeljno.

Ocenio je da će tokom januara rasti broj zaraženih od kovida i da je ovaj sadašnji skok broja obolelih posledica proslave Nove godine.

Bekić kaže da je imunizacija vidno usporena u Srbiji i da je oko dva posto stanovništva dobilo četvrtu i petu dozu vakcine iako je država obezbedila sve.

Napominje da je možda veće interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa i, kako dodaje, još nije kasno da se građani vakcinišu.

"U prethodne dve godine nismo imali toliki talas pacijenata sa gripom, ali sada se može očekivati", kaže Bekić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Korona u Srbiji i dalje ubija
1

Četvoro preminulih

08.01.2023. 09:02

Korona u Srbiji i dalje ubija

U poslednja 24 sata u Srbiji su na korona virus bile pozitivne 682 osobe, od 5.877 testiranih, a od posledica infekcije preminulo je četvoro.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve