Zdravlje
26.02.2022. 19:05
R.E/Healthline

Konkretni saveti

Povežite se sa svojim telom, pobegnite od loših misli

mozak, glava, razmišljanje
Izvor: Shutterstock

Da li ste se ikada osećali kao da vas misli sprečavaju u tome da budete prisutni u realnom životu? Ovakvi trenuci stopiraju kontakt sa važnim informacijama koje dolaze iz vašeg tela. Iako je sposobnost razmišljanja i rasuđivanja neophodna, potrebno je mnogo više od toga kako biste postali "čovek od uma".

Kako kaže Luiza Giraldo, psiholog, terapeut-maser i instruktorka joge, telo i um možemo povezati jednostavnim praksama koje se fokusiraju na integraciju, a ne na razdvajanje, piše Healthline.

Giraldo objašnjava da su dodir, pokret i telo centralni delovi njenog rada. Da bi se suočila sa spoljnim izazovima ona prvo obraća pažnju na ono što se dešava u njoj. 

Izdvojila je nekoliko saveta pomažu u tome da bolje "čujemo" svoje telo

BUDITE RADOZNALI

Luiza Giraldo smatra da, iako neki ljudi dobro poznaju svoje telo, mnogima je potretno uputstvo kako da se ponovo povežu s njim. Prvi korak je - radoznalost. Postavljajte sebi pitanja bez potrebe da bilo šta "popravite". Proučite svoje telo, kako spolja tako i iznutra.

PRONAĐITE VEZU IZMEĐU TELA I UMA

"Mnogo napetosti potiče od našeg uma i emocija, od onoga što govorimo, radimo i mislimo“, rekla je Gilardno.

Ono što prvo upita svoje klijente kada je u pitanju njihova sopstvena nega jeste - kako se osećaju, kako su spavali, koliko često vežbaju i kakav im je apetit.

Ova pitanja mogu ukazati na osnovne potrebe kojima bi se trebalo posvetiti. Takođe, važno je ustanoviti pta je tačno okidaš stresa tokom dana i potom raditi na tome da se ukloni ili barem ublaži. 

OSLOBAĐANJE NAPETOSTI

Vežbanje, joga, ples, druženje sa voljenim osobama samo su neki od načina kako se možete opustiti.

Duboko disanje, sporije hodanje, čak i pravo držanje kičme i grudnog koša, mogu sprečiti povratak napetosti u telo.

DODIRNI I BUDI DODIRNUT

Moć dodira ne mora se osetiti samo profesionalnom masažom. Razmena dodira sa prijateljem ili voljenom sobom može biti dobar način da "uđete u svoje telo". Zaglite svoje dete, prijatelj, uvek kada se sretnete. Držite se za ruke kada razgovarate.

PRAVILNO DISANJE

Studija iz 2019. godine, otkrila je da disanje iz stomaka pozitivno utiče na fiziološke i neurokognitivne funkcije kod zdravih ljudi. Potražite na YouTube kako se diše na taj način. 

POVEZIVANJE SA ZEMLJOM

"Kada živimo u velikim gradovima, zaboravljamo da nam zemlja daje život, vodu i hranu“, kaže Giraldno.

Zato, svako ko ima uslove za to, makar i na najmanjoj terasi, trebalo bi da uzgaja svoje povrće i voće, makar da zasadi cveće. 

Kako bismo se ponovo povezali sa zemaljom, šetajte bosi po travi uvek kada za to imate mogućnost. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li su suze dobre za kožu
plač, suze, plakanje, tuga

Plakanje i lepota

18.02.2022. 06:05

Da li su suze dobre za kožu

Suze su veoma važne za zdravlje očiju. To je prirodan proces kojim se naše oči čiste od prašine i ostalih stranih tela. Međutim, uticaj suza na kožu nije uvek povoljan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve