Zdravlje
01.02.2023. 07:01
Beta

Do 19 godina

Poznato koliko je dece u Srbiji primilo HPV vakcinu

vakcine
Izvor: Shutterstock

U Srbiji je od juna prošle godine HPV vakcinu primilo 16.282 dece uzrasta od devet do 19 godina, a cilj je da se poveća obuhvat ovom vakcinom koja štiti od infekcije humanim papiloma virusima, rečeno je u Kragujevcu.

"Oko 1.500 dece uzrasta od devet do 14 godina je primilo i drugu dozu vakcine, dok je oko 1.900 dece uzrasta od 15 do 19 godina primilo sve tri doze vakcine i potpuno je zaštićeno", rekao je novinarima epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Marko Veljković.
 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je rekla da je među do sada vakcinisanom decom svega 3.000 dečaka.

Cilj je da se poveća broj dečaka koji je do sada vakcinisan, kako je objasnila, zato što su muškarci prenosioci HPV infekcije, a žene obolevaju.

Ona je naglasila da je HPV vakcina jako značajna u sprečavanju širenja HPV infekcije i pojave karcinoma grlića materice navodeći da je Srbija još uvek u vrhu evropskih zemalja po stopi obolevanja i smrtnosti od te bolseti.

"Zadovoljni smo odzivom u većim gradovima kao što su Beograd i Novi Sad, od manjih gradova do sada smo zadovoljni obimom vakcinacije u Pančevu", rekla je Radojević Škodrić.
 

Dodala je da, prema podacima "Batuta", u Kragujevcu je do sada vakcinisamo 500 dece što, kako je ocenila, nije zadovoljavajuće.

Radojević Škodrić je rakla da je reč o američkoj vakcini koja nema neželjenoh dejstava.

Svetska zdravstvena organizacija je ovu vakcinu svrstala u red najbezbednijih  i najefikasnijih vakcina. Upotrebljava se od 2006. godine i u svetu je dato 500 miliona doza i nije bio ni jedan neželjeni efekat.

Radojević Škodrić je objasnila da postoji četvorovalentna i devetovalentna vakcina, a Srbija je uvezla najnoviju devetovalentnu koja štiti od devet HPV virusa.

"Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ukoliko 90 posto planete do 2030. godine primi HPV vakcinu, ova bolest će potpuno da nestane", rekla je Radojević Škodrić.
 

Ona je istakla da Srbija "hvata neki poslednji korak da uđe u ovaj voz" i da ukoliko obim vakcinacije bude što širi , značajno će biti smanjen obim obolevanja i smrtnosti od karcinoma grlića materice.

Uputila je apel roditeljima da budu odgovorni prema zdravlju svoje dece i da ih vakcinišu ne samo HPV vakcinom već da se nastavi i vakcinacija po redovnom kalendaru vakcinacije.

U svečanom salonu zgrade Gradske uprave danas je održana konferencija za medije povodom početka programa HPV imunizacije u Srbiji "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kolika je zainteresovanost za HPV vakcinu u Srbiji
vakcine

Podaci "Batuta"

23.01.2023. 12:05

Kolika je zainteresovanost za HPV vakcinu u Srbiji

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), od juna do sada primilo je više od 23.000 dece, pokazuju podaci Instituta "Batut".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve