Zdravlje
24.01.2022. 16:48
Tanjug

Koronavirus

Radmilo Janković o omikronu, povratku đaka u škole, kraju epidemije...

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš Radmilo Janković izjavio je da ne očekuje da će polazak đaka u škole dovesti do novog talasa oboljevanja, jer smo već u ozbiljnom talasu, a kao ohrabrujuće naveo to što povećani broj zaraženih nije rezultirao i povećanim brojem hospitalizovanih i što omikron soj definitivno ne izaziva teške kliničke slike.

On je za Televiziju Tanjug istakao da se ova dva zaključka mogu izvesti iz dosadašnjeg iskustva sa omikronom od nekoliko nedelja i naveo da je za očekivati da i naredne dve-tri sedmice broj novozaraženih u Srbiji bude petocifren.
 

"To što povećani broj zaraženih nije praćen toliko većim brojem onih kojima je neophodno bolničko lečenje, pozitivno je i u smislu funkcionisanja zdravstvenog sistema", istakao je on.
 

Naveo je da češće nego ranije oboljevaju i zdravstveni radnici, da u Kliničkom centru Niš, to nije izraženo kao u nekim drugim bolnicama i da je trenutno 110 medicinskih i nemedicinskih radnika zaraženo, što iznosi oko tri odsto od ukupnog broja zaposlenih u ovoj ustanovi.

Odgovarajući na pitanje da li smo blizu kraja epidemije, rekao je da sadašnje ponašanje virusa daje nadu da može biti tako.

U prilog tome, prema njegovim rečima, idu i izjave čelnika za Evropu Svetske zdaravstvene organizacije i da verovatno možemo očekivati mirnije proleće i leto.

Ukazao je, međutim, da niko sa sigurnošći još ne može da zna da li omikron soj može izazvati komplikacije nakon bolesti, kao što su izazivali raniji sojevi, tzv. produženi kovid sa problemima koji se javljaju mesecima nakon preležane bolesti.

"Kako sada stvari stoje i gledajući akutne kliničke slike, nije verovatno da će se to dešavati", istakao je Janković.
 

Dodao je da se nameće i razmišljanje o tome kako će se virus ponašati u zimskoj sezoni na južnoj hemisferi gde ima krajeva sa malo vakcinisanih kao što su neki delovi Afrike i Azije i da li tamo tada mogu nastati novi sojevi.

Ocenio je da ipak nije za očekivati da će planeta još jednom imati socijalno rastrojstvo, gde su životi potpuno pomereni kakvo smo imali za vreme delte i da će se ići ka normalizaciji života.

Janković je ukazao da iako je izvesno da je omikron mnogo slabiji od delte, ne bi ga trebalo previše nipodaštavati.
 

"Kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju može se desiti da razviju teške forme bolesti. Sada su uglavnom hospitalizovani nevakcinisani i stariji, kao i hronični bolesnici, pa bi ove kategorije trebalo da bude oprezne", rekao je Janković.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dr Radmilo Janković: "Ne verujem da će biti novih talasa korone"
doktor.jpg

Optimistične prognoze

18.01.2022. 13:51

Dr Radmilo Janković: "Ne verujem da će biti novih talasa korone"

Zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Radmilo Janković, kaže da će aktuelni talas zaražavanja kovidom 19 trajati narednih mesec do mesec i po dana, a da će se situcija zatim smiriti i da neće biti novih talasa.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve