Zdravlje
02.09.2023. 10:36
R.E./ RTS

Imunofan

Ruski lek na crnom tržištu - da li zaista leči sve bolesti ili je prevara

lek, lekovi
Izvor: Shutterstock

Ruski lek za sve bolesti - tako se na internetu reklamira imunofan, preparat koji je navodno napravljen u laboratoriji ruske tajne službe. Prodaje se i u Srbiji - "na crno". Međutim, ovaj preparat se ne može preporučiti pacijentima sa malignitetom, ističe klinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović.

"O imunofanu nema objavljenih relevatnih studija u eminentnim časopisima, te sve informacije koje se o njemu mogu naći dolaze pod sumnju", rekao je prof. dr Stojanović za "RTS".

Kada preko Gugla pretražujete reč "imunofan" – jedno od prvih ponuđenih rešenja vodi vas na sajt na kojem se navodi za koje sve bolesti se preporučuje ovaj preparat. Tvrdi se i da su ga napravili ruski naučnici, koji su 2008. godine bili predloženi za Nobelovu nagradu.

Na sajtu piše i da je pravljen u laboratoriji tajne ruske službe na lični zahtev Vladimira Putina. Namenjen je zdravim i bolesnim, protiv zloćudnih tumora, ne stvara zavisnost, a sam Putin je navodno rekao da mora da bude jeftin i dostupan svima.

Na kraju teksta je broj mobilnog telefona i imejl adresa preko koje možete da naručite ruski lek imunofan. Od rata u Ukrajini, mnogi iz regiona preko Srbije pokušavaju da dođu do ovog preparata.

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da preparat spada u grupu imunomodulatora, odnosno može da moduliše funkciju imunog sistema, te da je registrovan u Ruskoj Federaciji.

"Naši građani mogu na ruskim i domaćim sajtovima da nađu informacije o leku, gde se on preporučuje za lečenja mnogobrojnih stanja i oboljenja – od hepatitisa i psorijaze do malignih oboljenja", objašnjava Stojanović.

Koliko je lek opasan

Međutim, prema njegovim rečima, nema relevantnih publikovanih studija u eminentnim časopisima o tom preparatu, tako da tvrdnje sa tih sajtova dolaze pod veliku sumnju.

"Lek po sastavu nije opasan, ali iz razgovara sa onkolozima iskristalisao se jasan stav – ne može se preporučiti pacijenata sa malignititima“, ističe Stojanović.

Naglašava da se generalno manipuliše obolelima koji traže nadu, apelujući na pacijente da jedino u razgovoru sa svojim lekarom nađu put ka ozdravljenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekovi i vrućina - na šta treba obratiti pažnju
Lekovi

Važno je

14.07.2023. 04:20

Lekovi i vrućina - na šta treba obratiti pažnju

Osim što velike vrućine utiču na opšte zdravlje, visoke temperature mogu uticati i na dejstvo lekova koje uzimamo.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve