Zdravlje
27.06.2022. 13:35
R. E.

Važno

Saveti zlata vredni - kako pregurati letnji "pakao"

Vrućina
Izvor: Shutterstock

Čini se da leta svake godine postaju sve toplija, a visoke temperature mogu negativno uticati na naše zdravlje.

Pripremili smo za vas nekoliko saveta kako da izađete na kraj sa vrućinom tokom ovih letnjih meseci.

Pijte dovoljno vode

Ne čekajte da ožednite, već vodu pijte redovno. Kako bi telo bilo dovoljno hidrirano, treba da popijete najmanje 2 litre ili 10 čaša vode dnevno - obične ili mineralne.

Smanjite unos kafe jer je ona deluje kao diuretik, tj. podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma. Ukoliko preterate sa kafom lako može doći do dehidratacije.

Manjak tečnosti utiče i na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina, što uzrokuje stvaranje kamena u bubregu.

Obratite pažnju na odeću

Iako se lagana odeća leti podrazumeva, važno je i od kakve je tkanine. Prirodni materijali kao što su pamuk i lan upijaju znoj i ne zadržavaju toplotu. Izbegavajte odeću od sintetičkih materijala, onu koja je teška, kruta, neprijatna za nošenje i ne dozvoljava koži da diše.

Obavezno nosite šešir i naočare za sunce. Šešir vas štiti od sunčanice, a naočare čuvaju vaše oči od štetnog UV zračenja.

Šešir širokog oboda će takođe držati lice i vrat u senci pa će vam dodatno pomoći da se rashladite.

Uvek imajte spreman led

Napunite nekoliko plastičnih flašica vodom i stavite ih u zamrzivač. Kada izlazite iz kuće, obavezno ponesite jednu sa sobom. Led će se polako topiti i imaćete hladnu vodu sve vreme, a ovu flašiću možete da koristite i kao hladan oblog za vaš vrat, na primer ukoliko ste prinuđeni da duže vreme budete napolju i van hladovine.

Pazite na ishranu

Umesto uobičajena tri obroka, trebalo bi da uvedete pet ili šest manjih, kako bi organizam manje energije trošio na varenje hrane. Unosite što više voća i povrća, salata, supa od povrća...

Dobar savet je da leti koristite malo više ljutih začina jer oni podstiču cirkulaciju i znojenje, a samim tim i bolje hlađenje tela. Unos soli svedite na minimum.

Klonite se direktnog sunca

Iako lekari ovo često napominju, nije na odmet podsetiti se - izbegavajte boravak na suncu u periodu između 10 i 17 časova. Ovo se posebno odnosi na decu, trudnice, starije osobe i srčane bolesnike.

Ukoliko je neophodno da u tom periodu budete na otvorenom nosite nakvašenu kapu ili peškir i prislonite na vrat i glavu kad osetite da ste se pregrejali.

Takođe, ne zaboravite da nanosite na lice i telo kremu sa zaštitnim faktorom.

Rashladite stan

Zaštitite dom od direktnog sunca tako što ćete spustiti roletne tokom dana kako biste zadržali hlad.

Zvuči paradoksalno, ali tokom najveće vrućine zatvorite prozore jer ćete tako sprečiti ulazak toplog vazduha. Prozore i vrata terase držite otvorene rano ujutru i tokom noći, kada je vazduh svežiji.

Ukoliko uključujete klimu, pazite da razlika u temperaturi ne bude veća od deset stepeni. U suprotnom, nagla promena temperature kada napustite klimatizovanu prostoriju biće veliki šok za organizam.

Prepoznajte simptome toplotnog udara

Toplotni udar nastaje nakon dužeg izlaganja visokim temperaturama i karakterišu ga glavobolja, mučnina, crvenilo lica...

Osobi koja je u ovom stanju je potrebno hitno rashlađivanje. Važno je odmah se skloniti u hlad i popiti vodu. Ukoliko dođe do grčeva u mišićima, vrtoglavice ili poremećaja stanja svesti, potrebno je odmah potražiti pomoć lekara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve