Zdravlje
19.03.2024. 17:45
Beta

Konačno u Srbiji

Od juna dostupni novi lekovi za karcinom dojke

Karcinom dojke
Izvor: Shutterstock

Savremeni lekovi za karcinom dojke biće dostupni od juna pacijentkinjama u Srbiji, rečeno je danas na panel diskusiji "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke" održanoj povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našli su se krajem prošle godine novi inovativni lekovi - 22 terapije, a među njima je i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja, od čega 5 za karcinom dojke, navodi se u saopštenju koji potpisuju organizatori događaja - Fond B92, kompanija Avon, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da je u 2021. godini registrovano je 4.447 novoobolelih žena od te vrste malignog tumora, dok je 1.765 žena umrlo od raka dojke.

"Što se tiče organizovanog skrininga raka dojke, od početka sprovođenja ovog programa do kraja 2023. godine, prema podacima naše Kancelarije za skrining raka otkriveno je oko 1.312 karcinoma dojke. Osnovni cilj ovog programa je rano otkrivanje ove bolesti, što daje veće šanse za izlečenje i očuvanje kvaliteta života obolelih žena", navela je Jovanović.

Načelnik Odeljenja za onkohematologiju Kliničkog centra Vojvodine Lazar Popović, kome je tom prilikom uručeno Priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke u Srbiji, rekao je da veliki broj mamografa i ultrazvučnih aparata ulazi u zdravstvene ustanove Srbije, ali da je državi sada potrebno još više radiologa kako bi bilo i više pregleda i skrininga.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Karcinom ne bira: Mnogi se boje, a malo njih se preventivno pregleda
doktor, lekar

Dan borbe protiv raka

04.02.2023. 04:45

Karcinom ne bira: Mnogi se boje, a malo njih se preventivno pregleda

Prema kalendaru zdravlja, 4. februar obeležava se kao Svetski dan borbe protiv raka, što je i povod da se prikažu značajni podaci važni za prevenciju i borbu protiv opake bolesti na teritoriji grada Beograda, saopšteno je iz Sekretarijata za zdravstvo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve