Zdravlje
30.11.2023. 11:05
Beta

Klinički centar Srbije

Istorijski zahvat srpskih kardiologa: Ugradili dve srčane pumpe jednom pacijentu

Hirurgija, operacija
Izvor: Shutterstock

Na Klinici za kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) u Beogradu prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta, i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD).

Na taj način je omogućeno pacijentu koji se nalazio u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja produži život i premosti period do transplantacije srca, saopštio je UKCS, kao i da je operacija izvedena 27. novembra.

"Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, koji se dugo leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju", rekla je kardiolog Emilija Nestorović, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS. 

Ona je navela da srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu predstavljati i definitivni način lečenja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Emocionalni stres opasan po srce i kod zdravih osoba
srce

Kardiolozi upozoravaju

01.06.2023. 08:05

Emocionalni stres opasan po srce i kod zdravih osoba

Naučnici su dokazali da stres i negativne emocije mogu izazvati probleme sa srcem, pa čak i kod zdravih osoba, pa je zbog toga važno kontrolisati stres.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve