Zdravlje
22.09.2022. 13:05
Beta

Sve je moguće

Stigla maska koja detektuje koronu

maska, korona
Izvor: Shutterstock

Kineski naučnici su razvili masku koja može da otkrije kovid 19 ili virus gripa u vazduhu i upozori one koji je nose ako su bili izloženi virusima nakon desetominutnog razgovora sa zaraženom osobom.

Senzori pričvršćeni za masku mogu da reaguju na samo 0,3 mikrolitra virusa u vazduhu, otkrivajući virus kovid 19 i viruse gripa H5H1 i H1N1 u vazduhu u roku od 10 minuta i da pošalju obaveštenja na uređaj, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Studija, koju predvodi šestnaučnika saradnika UniverzitetaTongđi u Šangaju, objavljena je u naučnom časopisu Meter (Matter) 19. septembra. 

Novi uređaj, koji se montira izvan maske, sa punjivom litijumskom baterijom, testiran je prskanjem patogena na njega u zatvorenom prostoru, čime je simuliran realan scenario u kojem neko priča ili kašlje.

1
Izvor: Beta / CGTNC

Senzori su reagovali na tečnost u količini 70 do 560 puta manjoj od one koja nastaje kijanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona.

Dugogodišnja pandemija je podstakla masovno nošenje maski. Međutim, ublažavanje mera vezanih za kovid 19 u mnogim zemljama je dovelo do pada upotrebe maski.

Istraživanje kompanije Axios-Ipsos početkom septembra je pokazalo da 37 odsto Amerikanaca nosi masku izvan kuće, što je znatno manje u odnosu na 89 odsto pre dve godine.

Međutim, upotreba maski je i dalje široko rasprostranjena u nekim zemljama uključujući Kinu, koja se drži striktne nulte-kovid politike.Takođe, mnogi ljudi su nastavili da nose maske da bi se zaštitili od virusa bez obzira na zvanične preporuke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka odlučila: U avion bez maske!
maska, avion, putnik

Piloti su zahvalni

07.09.2022. 16:35

Nemačka odlučila: U avion bez maske!

Nemačka će najesen ukinuti postojeću obavezu nošenja maske u avionima, na olakšanje nacionalnog prevoznika Lufthanze. Maske, i to FFP-2, ostaju u vozovima, bolnicama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
06.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve