Zdravlje
06.05.2022. 15:29
R.E/RTS

Važna vest

Torlak dobio "zeleno svetlo" od SZO

Vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" ispunjava neophodne uslove za proizvodnju vakcina najsavremenije, takozvane mRNA tehnologije.

To je procenila Svetska zdravstvena organizacija, koje je nedavno i saopštila da će Srbija biti jedna od zemalja u kojoj će se praviti te vakcine.

Krajem februara, tačnije 23. februara, posle razgovora ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa predstavnikom SZO za Srbiju i za region Fabijom Skanom i sa predstavnkom SZO za Evropu Hansom Klugeom, stigla je dobra vest da će Srbija moći da proizvodi najsavremeniju vakcinu za mnoge bolesti, kod nas je u ovom trenutku poznata kao vakcina protiv kovida 19, takozvana mRNA vakcina – to je nova tehnologija, tada je stigla dozvola za Srbiju.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut "Torlak", odnosno Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

To je, kako kaže, veliki korak, to je budućnost, ono što će napraviti tri koraka napred u osavremenjavanju ovih proizvodnji.

Ova tehnologija je poznata zbog vakcine protiv kovida 19, tu tehnologiju su koristili "Fajzer", "Biontek" i "Moderna". To nije tehnologija koja će se koristiti samo u borbi protiv kovida 19.

"Mi se sa tim tehnologijama još nismo upoznali, zato služi ovaj transfer tehnologije, upoznali smo se sa efektima koje vakcine imaju i svi smo zadovoljni, efekti su savršeni, to je napredna tehnologija. Nadamo se i očekujemo da ćemo u dogledno vreme uspeti da je osvojimo zajedno uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja kao i do sada", kaže dr Stoiljković.
 

Stogodišnje iskustvo "Torlaka", kadar koji on poseduje, kao i svi neophodni prostori koje ćemo staviti na raspolaganje za ovu temu su bili uslovi – to je neophodno da bi se ovako nešto moglo sprovesti. Čeka nas dug put, ozbiljno ćemo raditi, napomenula je ona.

"Nakon perioda kada smo se oporavljali, sada osvajamo nove tehnologije, proizovdimo nove vakcine, napredujemo. Kada budemo usvojili novu tehnologiju za informacionu RNK, moći ćemo mnogo više, to se ne odnosi samo na kovid vakcinu već i na mnoge druge vakcine i lekove", kaže dr Stoiljković.
 

U Institutu i dalje mogu da se rade analize, pi-si-ar testovi, antigenski testovi na kovid 19 i može da se primi vakcina protiv kovida.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Moguće povećanje broja inficiranih koronavirusom"
Koronavirus

Zoran Bekić

24.04.2022. 13:10

"Moguće povećanje broja inficiranih koronavirusom"

Doskorašnji koordinator punktova za vakcinaciju protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je da je za očekivati povećanje broja kovid pacijenata nakon uskršnjih praznika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve