Zdravlje
14.09.2023. 19:10
Beta

Borba protiv raka dojke

Trka za ozdravljenje 16. oktobra na Adi

Rak dojke
Izvor: Shutterstock

Srpski forum protiv raka dojke "Evropa Dona Srbija" (EDS) najavio je da će 16. oktobra biti održana peta po redu "Trka za ozdravljenje" (Race for the Cure) na Adi Ciganliji, u sklopu obeležavanja Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke.

Tom akcijom udruženje nastoji da se podiže svest građana o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i oda počast ženama koje su izgubile bitku sa tom bolešću.

Na manifestaciji se očekuje učešće stručnjaka, predstavnika pacijenata, poznatih ličnosti i sportista, a trka će početi u 12 časova.

U Srbiji se svake godine rak dojke dijagnostifikuje kod 4.600 žena, a nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika za oboljevanje.

Predsednica Udruženja EDS Mirjana Branković Magić je na konferenciji za novinare rekla da će biti organizovane tribine i ulični događaji u svim gradovima u Srbiji sa ciljem podizanja svesti o značaju sprečavanja, ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja raka dojke.

Predviđena su i mamografska snimanja žena romske populacije starijih od 40 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veštačka inteligencija pomaže doktorima u u otkrivanju raka dojke
mamograf, dojke, rak dojke

Dobra vest

03.08.2023. 08:00

Veštačka inteligencija pomaže doktorima u u otkrivanju raka dojke

Preliminarni rezultati velikog ispitivanja pokazuju da korišćenje veštačke inteligencije (AI) može precizno otkriti 20 odsto više karcinoma dojke na mamografiji od tradicionalnog očitavanja radiologa, kao i da korišćenje nove tehnologije doktorima može gotovo da prepolovi radno opterećenje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
02.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve