Zdravlje
21.10.2022. 10:11
Beta

Imunizacija

Vakcina protiv gripa dostupna i u apotekama

Prehlada, grip
Izvor: Shutterstock

Vakcinacija protiv gripa za rizične kategorije stanovništva je obuhvaćena Nacionalnim programom imunizacije, a za stanovništvo koje nije obuhvaćeno tim programom vakcina je dostupna u apotekama, ili se može primiti u privatnim medicinskim ustanovama, saopšteno je u petak.

Četvorovalentna vakcina protiv gripa sadrži dva soja tipa A i dva soja tipa B virusa gripa, prema preporukama koje je u februaru 2022. izdala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za sezonu gripa 2022-2023.

Grip predstavlja ozbiljnu pretnju na globalnom nivou, izaziva tri do pet miliona teških slučajeva i 290.000 do 650.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović je istakao da je najbolji i najuspešniji način lečenja infektivnih bolesti sprečiti da do njih dođe, njihova prevencija, a to podrazumeva i vakcinaciju.

"Ako ne razvijemo otpornost na bolest pre njene pojave, svakako postoji opasnost od teže kliničke slike i većeg procenta nepovoljnih ishoda. U posebnom su riziku hronični bolesnici, osobe starije životne dobi, oštećenog imuniteta, trudnice. Ali, ni one koje se smatraju zdravim, uz to i mladi i u odličnoj kondiciji, nisu izuzeti od mogućih komplikacija, te je i za njih vakcinacija najbezbedniji način sticanja imuniteta. Mladi su takođe i najveći rezervoari infekcije, jer bolest izdrže 'na nogama' i kreću se i kada su najzarazniji, čime ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje", rekao je Stevanović.
 

Podaci pokazuju da grip može povećati rizik od srčanog udara i do 10 puta u prva tri dana nakon infekcije. Takođe, grip povećava rizik od moždanog udara i upale pluća za osam puta.

Vakcinacija protiv gripa je povezana sa smanjenjem rizika od infarkta miokarda za 15-45 odsto, smanjenjem sličnim efektu prestanka pušenja ili uzimanja lekova za kontrolu holesterola ili visokog krvnog pritiska.

Direktorka za vakcine za zemlje van EU u kompaniji Amicus Ivana Stakić navela je da su ispunili sve obaveze za isporuku vakcine protiv gripa u Srbiji, a na osnovu tendera koji je rapisao Republički fonda za zdravstveno osiguranje prema planu potreba Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i narudžbina apoteka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu
grip, korona, temperatura, nazeb

Saveti lekara

23.12.2021. 10:03

Kako da znamo da li imamo grip ili koronu

Imunizacija protiv korone sada je još važnija jer je vreme i sezonskog gripa, a građani koji žele da prime i jednu i drugu vakcinu, to mogu učiniti istog dana, izjavio je direktor beogradskog Doma zdravlja "Savski venac" Zoran Bekić.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve