Zdravlje
04.08.2023. 14:55

Tvrde naučnici

Virtuelna ralnost pomaže u rehabilitaciji posle moždanog udara?

VR
Izvor: Shutterstock

Kineski istraživači razvili su novu metodu za olakšavanje rehabilitacije posle moždanog udara korišćenjem tehnika virtuelne realnosti (VR), navodi se u istraživačkom članku objavljenom nedavno u časopisu IEEE Transactions on Visualization and Computer Graphics, prenosi Sinhua.

Tri meseca nakon moždanog udara je zlatni period rehabilitacije i ključan je za oporavak i remodeliranje motoričke funkcije, rekao je Li Sjaoguang, autor članka i takođe profesor na Univerzitetu Beihang.

Ali oporavak, uglavnom pasivna rehabilitacija, nije zadovoljavajući jer većina pacijenata sa ranim moždanim udarom ima ograničen motorički kapacitet i malo mogućnosti za terapijsku obuku.

Prema istraživačkom članku, smatra se da tehnike virtuelna realnosti značajno poboljšavaju trening motoričkih slika stvarajući snažnu iluziju akcije za centralnu senzornu stimulaciju.

Istraživači sa Univerziteta Beihang su koristili površinsku elektromiografiju (sEMG) kontralateralnog pokreta ručnog zgloba kako bi pokrenuli virtuelni pokret skočnog zgloba kroz poboljšani pristup zasnovan na podacima sa kontinuiranim sEMG signalom za brzo i tačno prepoznavanje namere.

Interaktivni sistem VR može pružiti povratnu obuku za pacijente sa moždanim udarom u ranim fazama čak i ako nema aktivnog pokreta skočnog zgloba, navodi se u članku.

Istraživači su otkrili da je u poređenju sa 2D stanjem, VR značajno povećao stepen kinestetičke iluzije i kontrolu nad telom pacijenata i poboljšao performanse motoričkih slika i motoričku memoriju.

Štaviše, korišćenje kontralateralnih sEMG signala ručnog zgloba kao signala okidača za virtuelno kretanje gležnja poboljšalo je trajnu pažnju i motivaciju pacijenata tokom zadataka koji se ponavljaju, navodi se u članku.

Ukupno 64 pacijenta sa ranim moždanim udarom uključena su u kliničko ispitivanje.

Interaktivni sistem VR pomogao je kod više od 95 procenata pacijenata da postignu živahne motoričke slike.

Ovo istraživanje pruža efikasnu opciju za aktivnu rehabilitaciju pacijenata sa teškom hemiplegijom u ranoj fazi, dodaje se.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mask: "Za pola godine kreće testiranje moždanih čipova na ljudima"
mozak

Inovacija

01.12.2022. 10:47

Mask: "Za pola godine kreće testiranje moždanih čipova na ljudima"

Američki milijarder Ilon Mask najavio je da očekuje da će klinička ispitivanja bežičnog moždanog čipa, koji je razvila njegova kompanija „Neuralink”, početi na ljudima za pola godine, objavio je Rojters, prenosi RTS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve