Zdravlje
26.05.2022. 14:08
Beta

Srbija

Više od 1.000 obolelih od multiple skleroze se leči inovativnim terapijama

apoteka, lekovi
Izvor: Shutterstock

Terapija inovativnim lekovima protiv multiple skleroze odobrena je za 1.150 pacijenata u Srbiji, a interferonska, odnosno terapija klasičnim lekovima, za 2.200 pacijenata, izjavio je zamenik direktora Sektora za lekove i farmaekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Željko Popadić.

"Najveći pomak je napravljen 2020. godine kada je sedam lekova inovativne terapije stavljeno na listu lekova, a ove godine smo dodali i osmi lek u tu grupu inovativih lekova, koji je namenjen pacijentima koji su oboleli od sekundarno-progresivnog tipa multiple skleroze", rekao je Popadić na obeležavanju Svetskog dana brobe protiv multiple skleroze na Adi Ciganliji u Beogradu.
 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić izjavila je da je ove godine za republički i pokrajinski savez obolelih od te bolesti, koji okuplja 28 udruženja, izdvojili 16 miliona dinara.

"Da li je to dovoljno, da li može više - sigurno da može. Ono što je bitno je da se količina te finansijske podrške kontinuirano uvećava", kazala je Kisić.

Predsednica Društva multiple skleroze Srbije Jasmina Brajković istakla je da je položaj osoba obolelih od te bolesti u Srbiji značajno poboljšan u poslednjih nekoliko godina, kako u zdravstvenoj, tako i u socijalnoj zaštiti.

"Ovo se najpre odnosi na mogućnost lečenja. Pored toga što je broj osoba koji se leči o trošku zdravstvenog osiguranja utrostručen, u Srbiji su sada dostupne čitave palete terapijskih opcija, kao i u razvijenim zemljama Evrope", rekla je Brajković.
 

Neurolog Instituta za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Jelena Drulović kazala je da je multipla skleroza prepoznata od strane države, jer imaju podršku svih važnih institucija, i dodala da je za obolele, osim odgovarajućih lekova, bitna i fizička akativnost pacijenata.

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze u Srbiji je obeležen pod sloganom "U istom timu", a nakon uvodnih reči pacijenti, lekari, odbojkaši iz škole odbojke "DIF" odigrali su revijalnu odbojkašku utakmicu na terenima na Adi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Verovali ili ne: Sve zube ima samo 16 odsto stanovnika Srbije!
zubi

Istraživanje

25.05.2022. 17:55

Verovali ili ne: Sve zube ima samo 16 odsto stanovnika Srbije!

Sistematski pregledi predškolaca, osnovaca i srednjoškolaca u Nišu obavljeni tokom prošle godine pokazali su da oko 70 odsto dece ima jedan ili više karijesnih zuba, što je značajno više u odnosu na samo tri godine pre toga, izjavila je Olivera Radulović iz Instituta za javno zdravlje Niš.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve