Zdravlje
28.11.2023. 11:25
R.E./Tanjug

Medicinska oprema

Lakše do pregleda, stigli su mamografi!

mamograf, dojke, rak dojke
Izvor: Shutterstock

Više zdravstvenih ustanova u Srbiji dobilo je u utorak šest mamografa i drugu medicinsku opremu koju je nabavilo Ministarstvo zdravlja.

Dodeli je prisustvovala ministarka zdravlja Danica Grujičić, a mamografi će biti upućeni bolnicama u Smederevskoj Palanci, Majdanpeku, Paraćinu, kao i domovima zdravlja u Kruševcu, Kuršumliji i Požarevcu.

"Ukupna vrednost opreme je 120 miliona. To je dokaz više da vredi centralizovano nabavljati opremu, jer tada dobijate povoljnije uslove. Zahvaljujem se Alfa imedžiningu što je u najkraćem mogućem roku dopremio mamografe", rekla je Grujičić za Tanjug.

Dodala je da će mamografi biti aktivirani u naredne dve do tri nedelje i da su prostori u zdravstvenim ustanovama već spremni.

"Potrebna nam je sada pomoć direktora da izmere zračenje i daju dozvolu za korišćenje aparata i žene će moći odmah da se snimaju", rekla je ona.

Navela je da je najvažnije podizati svest kod žena da je važno da idu na skrininga i slušaju lekare opšte prakse.

"Naravno da nije isto u gradskoj i seoskoj sredini, gde vi morate više kilometara da putujete, ali uz dobar plan skrininga mi ćemo gledati da te žene ili radnim danima dovozimo da bi bile snimljene", rekla je ona.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Leskovac dobio mamograf
mamograf, dojke, rak dojke

Svečano uručenje

24.10.2023. 13:05

Leskovac dobio mamograf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je digitalni mamograf Opštoj bolnici u Leskovcu, a lekarima poručio: "Hvala vam što brinete o zdravlju Leskovčana".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve