Zdravlje
06.04.2023. 12:10
Beta

Izmena zakona

Maloletnima će biti zabranjeno da kupuju e-cigarete. Da li podržavate?

Cigarete
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača, a odnosiće se na zabranu prodaje elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina maloletnicima.

Istraživanje koje je Udruženje Roditelj sprovelo širom Srbije u periodu od 5. do 20. septembra prošle godine pokazalo je da je najveći broj ispitanika saglasan da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima, da mogu da ih nabave u lokalnim marketima i kioscima i to bez provere starosti kupca, objavljeno je na sajtu Danasa.

Gotovo 83,3 odsto dece tvrdi, kako se navodi na sajtu Udruženja, da "do elektronskih cigareta dolaze lako" i da ih "prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina".

"Samo 16,7 odsto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70 odsto), dok preostalih 30 odsto njih nema saznanje o tome", ističe se u tekstu.

Istraživanje je pokazalo i da čak 78 odsto roditelja tvrdi da njihova deca ne koristi elektronske cigarete.

Anketa

Sa druge strane, kada su pitani da li prijatelji od njihove dece "vejpuju", odnosno koriste elektronske cigarete sa aramatičnim uljem, 46 odsto roditelja je to potvrdilo.

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju "vape", to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi "na odmoru" i "vikendom, u slobodno vreme".

Više od 81,3 odsto ispitanika ankete zna šta je vejp, dok 18,8 odsto njih je čulo, ali ne zna šta je.

Veći deo ispitanika, njih 62,5 odsto se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 odsto njihovi konzumenti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dva koraka ispred drugih: Ova država zabranjuje cigarete budućim generacijama
Zabranjeno pušenje

Novi Zeland

09.12.2021. 11:37

Dva koraka ispred drugih: Ova država zabranjuje cigarete budućim generacijama

Osobe koje budu mlađe od 14 godina 2027. godine neće nikada moći da kupe cigarete na Novom Zelandu, što je deo predloga koji su otkriveni danas, sa ciljem da se smanji broj prodavaca cigareta i da se smanji nivo nikotina u svim proizvodima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve