Zdravlje
13.01.2023. 20:35
Beta

Za mesec, dva...

Zarazniji podsoj omikrona postaće dominantan u Evropi

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

Vrlo zarazan podsoj omikrona XBB.1.5, koji se brzo širi medju slučajevima kovida-19 u SAD, trebalo bi da postane dominantan u Evropi za mesec ili dva, ocenila je Evropska agencija zadužena za epidemije.

Taj podsoj, prvi put detektovan u SAD-u u oktobru, najzarazniji je vektor novog koronavirusa do sada i predstavlja "slab rizik za ukupnu populaciju", prema najnovijoj proceni Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Taj rizik je ipak "umeren do visok" za "osetljive osobe kao što su stariji ljudi, nevakcinisani ili ljudi sa slabim imunitetom", prema evropskoj agenciji čije je sedište u Stokholmu.

ECDC navodi da brojne nejasnoće postoje sa podsojem XBB.1.5. i da bi ta procena mogla da se promeni narednih nedelja.

Taj podsoj sada predstavlja više od 27 odsto zaraženih kovidom u SAD, a predstavljao je samo 2,5 odsto slučajeva kovida-19 u poslednjim nedeljama 2022. godine, navodi ECDC.

"Matematički modeli ECDC-a ukazuju da bi XBB1.5 mogao da postane dominantan u Evropskoj uniji... za jedan do dva meseca, na osnovu slabog broja slučajeva trenutno prijavljenih" na kontinentu i "njegovog ritma širenja".

Missing content item.

Prema evropskoj epidemiološkoj agenciji za sada nema naznaka da je ozbiljnost zaraze ovim podsojem drugačija od drugih podsojeva omikrona.

Ukupno je 38 zemalja prijavilo slučajeve XBB.1.5, od čega je 82 odsto slučajeva u SAD, osam odsto u Velikoj Britaniji i dva odsto u Danskoj, saopštila je u sredu Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Taj podsoj mnogo liči na svog prethodnika XBB.1, ali ima dodatnu mutaciju spajk proteina, čuvenog ključa ulaska virusa, navode stručnjaci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Branislav Tiodorović o novom soju korone, Kini, da li treba da budemo zabrinuti
Koronavirus

Epidemiolog

05.01.2023. 13:10

Branislav Tiodorović o novom soju korone, Kini, da li treba da budemo zabrinuti

Posle gotovo tri godine strogih mera Kina otvara granice i ublažava politiku nulte tolerancije na kovid. Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja. Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve