Zdravlje
02.02.2022. 17:02
Tanjug

Prof. dr Radan Stojanović

Zašto pojedine zemlje ublažavaju mere protiv korone?

Koronavirus
Izvor: Shutterstock

"To što su neke evropske zemlje ublažile mere protiv korone znači da misle da su uradile sve što su mogle", rekao je gostujući u na K1 televiziji farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta dr Radan Stojanović.

"Zemlje koje su donele takvu odluku imaju od 60 do 80 odsto vakcinisanog stanovništva i smatraju da je to dovoljna zaštita i da im maske nisu potrebne. Videćemo da li će se ta odluka pokazati kao ispravna. Ja na današnji dan mislim da je to dobra odluka. Ali, niko ne govori o tome da nisu ukinute sve epidemiološke mere. Distanca i nošenje maske u zatvorenom nigde nisu poništene", rekao je prof. dr Sojanović.

On je istakao i da je omikron soj kod pristalica vakcina izazvao razočarenje, a da su antivakseri osokoljeni. Ni jedni ni drugi, međutim, nisu u pravu. Zaražavaju se i vakcinisani i nevakcinisani samo što prvi imaju blažu kliničku sliku u odnosu na nevakcinisane.

"Nijedna vakcina nije efikasna 100 odsto, a kada je reč o bezbednosti, imamo podatke da se ne očekuju nikakva spektakularna neželjena dejstva. Svakako, moramo to i nadalje pratiti u kliničkim studijama."

Što se tiče četvrte doze vakcine prof. dr Stojanović je istakao da ne možemo da se vakcinišemo na svaka dva do tri meseca.

"To nikada nismo radili. Pojavljuje se i teorija da ćemo čestim davanjem vakcina iscrpeti sposobnost imunskog sistema da reaguje na odgovarajući način. Za to nema dokaza, to je još uvek samo teorija. Pitanje je i koje vakcine dajemo, jer su vakcine koje primamo napravljene za vuhanski soj. Promenio se virus, a vakcina nije. Kojim kategorijama građana dati buster dozu, još jedno je pitanje i mislim da će to biti stariji i osobe sa komorbiditetima. Razumljivo je sezonsko vakcinisanje, jednom godišnje. Primanje vakcine na tri do četiri meseca nije dobra strategija i tako se samo gubi poverenje u vakcine. Vakcine bez sprovođenja mera nemaju smisla", kaže dr Stojanović

Prof. dr Dragan Delić kaže da se kod nevakcinisanih virus mnogo brže razmnožava i veća je mogućnost mutacija nego kod vakcinisanih.

"Vakcina daje zaštitu u cirkulaciji i limfnim žlezdama, ali ne i od toga da se virus ne zakači za respiratorne puteve. Možemo dobiti respiratornu infekciju iako smo vakcinisani. U bolnicama je šest puta više nevakcinisanih nego vakcinisanih pacijenata", kazao je dr Delić na K1. "Važno je naglasiti i to da je osoba koje je imala vuhanski soj virusa korona mogla da zarazi dve do tri osobe, a sa omikronom može od deset do 14. Približili smo se zaraznosti morbila gde je taj broj oko 15."

Profesor Delić ističe da mu se ne dopada kako reagujemo na trenutnu situaciju.

"Za mene je neverovatno da se ovako indiferentno ponašamo u situaciji u kojoj nam dnevno umire 50 do 60 ljudi. Samo se setite koje smo osobe sve izgubili, izgubili smo jedan osrednji grad u Srbiji. I ko zna koliko ćemo ih još izgubiti. Sistem nam je preopterećen. Ne možemo da lečimo nekovid bolesnike. Ne sagledavamo postkovid sindrom, koliki je to problem. Italijani su već pokazali u prvim studijama da 40 odsto onih koji su preležali kovid imaju pad od 40 odsto u kvalitetu života. Da sam ministar zdravlja propisao bih obaveznu vakcinaciju za zdravstvene i prosvetne radnike" naglasio je dr Delić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novo pravilo: EU ograničila važenje kovid sertifikata
Kovid propusnice

Koronavirus

01.02.2022. 12:00

Novo pravilo: EU ograničila važenje kovid sertifikata

Od 1. februara u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
04.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve