Zdravlje
21.03.2023. 08:05
R. E. / WebMD

Novo istraživanje

Zbog čega je mediteranska dijeta posebno dobra za žene

Dijeta, hrana
Izvor: Shutterstock

Uvek popularna, mediteranska dijeta koju stručnjaci preporučuju kao jednu od najzdravijih, posebno odgovara ženama, zaključak je nove studije.

Rezultati istraživanja su pokazali da ovakav način ishrane smanjuje rizik od bolesti srca i prevremene smrti kod žena.

Učesnice studije koje su se pridržavale mediteranske dijete, imale su 24 odsto manji rizik od srčanih bolesti i 23 odsto manji rizik od prevremene smrti, u poređenju sa onima koje su praktikovale drugačiji način ishrane.

Mediteranska dijeta podrazumeva unos što više povrća, voća, integralnih žitarica, mahunarki, morskih plodova, nemasnih proteina i zdravih izvora masti, kao što su maslinovo ulje i orasi.

"Ova dijeta je poznata po svojim zdravstvenim prednostima, posebno za zdravlje srca, ali većina studija i istraživanja o ishrani i srčanim bolestima se radi prvenstveno kod muškaraca“, rekla je Anušrija Pant, vodeća autorka studije.

"Ovo stvara velike praznine u kliničkim podacima, a naša studija je korak ka rešavanju tog jaza", dodala je dr Pant.

U novom izveštaju, objavljenom u časopisu "Heart", dr Pant i njene kolege su analizirali 16 studija o mediteranskoj ishrani, objavljenih između 2006. i 2021. i posmatrali samo rezultate za žene.

Istraživači su isključili studije koje su se odnosile samo na određene komponente mediteranske dijete ili su je kombinovale sa drugim faktorima vezanim za način života. U istraživanjima, koja su uglavnom bile sprovedena u SAD i Evropi, učestvovalo je 722.495 odraslih žena koje nisu imale istoriju srčanih oboljenja, a naučnici su pratili njihovo zdravlje tokom, prosečno, 12,5 godina.

Sve u svemu, žene koje su se pažljivo držale mediteranske ishrane, imale su manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčanu insuficijenciju, srčani udar i druge veće kardiovaskularne probleme, piše WebMD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Doručak je najvažniji obrok" - istina ili zabluda?
Doručak, hrana

Mnogi ga preskaču

16.10.2022. 02:05

"Doručak je najvažniji obrok" - istina ili zabluda?

Za doručak se često kaže da je "najvažniji obrok", a mnogi nutricionisti naglašavaju da preskakanje doručka može usporiti metabolizam i imati negativan uticaj na zdravlje. Međutim, stvari nisu tako jednostavne.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve