Život
21.11.2023. 02:25
R.E.

Srećna slava!

Važan običaj koji mnogi ne urade na Aranđelovdan

slava, žito
Izvor: Shutterstock

Sveti Arhangel Mihailo slavi se 21. novembra. Reč je o živom svecu, jedinom pored Svetog Ilije, zbog čega u narodu postoji verovanje da žito nije potrebno za obred obeležavanja. Međutim, taj običaj je pogrešan, o čemu svedoče i reči bivšeg Patrijarha Pavla.

"Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih", napisao je pokojni patrijarh u svojoj knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere".

Inače, ove godine Aranđelovdan se slavi kao mrsna slava jer pada u utorak. Veliki Božićni post počinje sedam dana kasnije.  

aranđelovdan, arhangel mihailo
Izvor: Shutterstock

Sveti Arhangel Mihailo je jedan od svetaca koji se najčešće slavi u Srbiji, a u čast anđela koji se zajedno sa vojskom anđela suprotstavili silama zla. Na slikama je prikazna kao ratnik koji u ruci drži koplje i bori se protiv zlog duha. 

Svima koji slave Aranđelovdan, Ekspres želi SREĆNU SLAVU!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zimski Krstovdan: Zamislite želju...
crkva, sveti jovan, krštenje, ikona

Da li znate ovaj običaj?

18.01.2023. 07:03

Zimski Krstovdan: Zamislite želju...

Zimski Krstovdan je praznik koji se obeležava 18. januara, uoči Bogojavljenja, a kao uspomena na prve hrišćane koji su primili ovu veru. Takođe, ovaj praznik se vezuje i za krštenje Isusa Hrista kojeg je u reci Jordan krstio Sveti Jovan.
Close
Vremenska prognoza
mist
2°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve