Život
03.09.2023. 20:30
Beta

Grand Pri 2023

Jurnjava oldtajmera po Beogradu (FOTO)

oldtajmeri, 3. 9. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

U Beograd je održana revijalna auto-moto trka "Beogradski Grand Pri 2023 - kružna trka oko Kalemegdana", u znak sećanja na 1939. godinu, kada je u glavnom gradu održana istorijska Grand Pri trka, prethodnica današnje Formule 1.

Kako je saopštio Auto moto savez Srbije, u trci je učesvovalo više od 20 oldtajmera, automobila i motocikala iz muzeja iz Italije, Slovenije i Srbije.

Inicijativa da se ova legendarna trka obnovi i uvrsti u prestižne sportsko-kulturne manifestacije prestonice, realizovana je zajedničkim zalaganjem Ministarstva saobraćaja građevinarstva i infrastrukture, Ambasade Italije u Srbiji i Auto-moto Saveza Srbije, naslednika tadašnjeg Auto-moto kluba Kraljevine Jugoslavije.

"Nakon proglašenja ceremonijalnog starta, gotovo identičnom trasom onoj iz 1939. godine prokrstarili su automobili sa kojima su se pre 84 godine trkali legendarni vozači Herman Miler, Herman Lang, Boško Milenković i Tacio Nuvolari, pobednik Beogradskog Grand Prija. Italijanu je to bila poslednja Velika nagrada (Grand Pri) u karijeri, a u njegovom muzeju posebno mesto ima pehar napisan ćirilicom, koji mu je tada uručen", navedeno je u saopštenju.

Na tom glamuroznom događaju, pored ostalih, veliku pažnju provukli su privatni automobili Nuvolarija, Fiat 1400 koji se čuva u muzeju u Mantovi i Fiat 1500 koji je vozio u dve trke, kao i najstarije vozilo na ovoj trci Kiribiri iz 1913. godine.

Po završetku "trke" učesnicima su dodeljene i specijalne nagrade.

Istorijska trka Grand Pri, prethodnica današnje Formule 1, održana je pre tačno 84 godine u Beogradu, 3. septembra 1939. godine.

Tu prestižnu međunarodnu automobilsku i motociklističku trku oko Kalemegdana održanu pod pokroviteljstvom i u čast kralja Petra II, a na inicijativu kraljice Marije, prve žene reli vozača u Srbiji i jedne od retkih žena reli vozača u Evropi, pratilo je 100.000 gledalaca, naveo je AMSS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nemačka automobilska industrija ima ozbiljnu konkurenciju
mercedes, automobil

Sve manja potražnja

02.09.2023. 13:00

Nemačka automobilska industrija ima ozbiljnu konkurenciju

Automobilska industrija je jedan od stubova nemačke privrede i jedan od simbola njene snage. Sada se, međutim, automobili "Made in Germany" suočavaju sa žestokom konkurencijom iz Kine, kaskaju za novom tehnologijom i slabije se traže.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve