Život
17.01.2022. 17:06
R.E.

Ima 114 godina

Beogradski hotel u kojem su spavali Ajnštajn, De Niro, Bred Pit... (FOTO)

Hotel Moskva
Izvor: Shutterstock

Nalazi se u samom centru grada, izgrađen je i projektovan u stilu secesije, ima divne kolače od kojih se onaj koji nosi ima hotela posebno izdvaja, ali je i kesten pire iz ovog hotela, koji upravo slavi 114. rođendan, takođe nadaleko čuven. Pogađajte o kojoj znamenitoj lepotici prestonice je reč?

Da, o hotelu "Moskva"!

Ova prelepa građevina na Terazijama imala je čak dva svečana otvaranja - jedno, 14. a drugo 17. januara 1908. godine, piše na Instagram stranici ovog hotela. 

Piše, takođe, i da je izgradnja palate "Rosija" bila velika ruska privredna, ali i politička investicija u Srbiji, što nije bilo baš bilo po volji velikim silama. Zato su vlasti u Srbiji, pa i sam monarh Petar Prvi Karađorđević, izbegavale da pompezno i javno otvore palatu "Rosija" za javnost. Ta svečanost je izvedena iz dva dela, da ne bi imala isključivo politički značaj.

Na Srpsku novu godinu 14. januara 1908. uz svirku dvorskog orkestra, kralj Petar je otvorio palatu "Rosija" sa kafanom "Moskva".

Tadašnje "Večernje novosti" su 15. januara 1908. objavile, danas već istorijsku, vest: "Juče pre podne je Njegovo kraljevsko veličanstvo kralj u pratnji svojih ađutanata posetio novu palatu Društva ‘Rosija’. Njegovo kraljevsko veličanstvo dočekali su pri glavnom ulazu direktor beogradske filijale Društva g. Svetozar Vukadinović i društveni arhitekt g. Vladislav Karlović iz Beograda. Njegovo veličanstvo pregledalo je sa interesovanjem sve prostorije, kako hotel, tako kafanu, restoran, stanove i kancelarije društvene i izrazilo je svoje puno priznanje i dopadanje, poželevši Društvu ’Rosija’ svaki uspeh."

Svečano otvaranje i veselje obavljeni su i 17. januara 1908. uz koncert Kraljeve garde. Za to je bio dat oglas u beogradskim novinama.

Povodom otvaranja palate "Rosija" 17. januara 1908, održan je i svečani prijem, koji je počeo u 20 časova. I taj događaj su novine zabeležile, pa je "Večernji list" pisao: "Gostionica ’Moskva’ je bila puna gostiju, toliko da nije bilo mesta, iako se na ulazu plaćalo 1 dinar."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Moskva (@hotelmoskva)

Hotel "Moskva" je i danas dobro posećen - kako od gostiju koji koriste neku od njegovih 36 soba, tako i od onih koji uživaju u restoranima, lobiju, prelepoj bašti. 

Od otvaranja do danas ovaj hotel je posetilo više od 45 miliona ljudi, uključujući poznata imena poput: Albert Ajnštajna, Ane Pavlove, Leonida Brežnjeva, Indire Gandi, Rej Čarlsa, Robert De Nira, Bred Pita, Maksim Gorkog, Kirk Daglasa, Majkl Daglasa, Mile Jovovič i mnogi drugi.

Osim jedinstvenog ambijenta, koji je sačuvao svoj autentični izgled, ovaj hotel svojim posetiocima nudi i nadaleko čuveni kolač "Moskva šnit", ali mnoge druge specijalitete, kao što je žito sa šlagom, na primer, u kojem je navodno redovno uživao i pevač Toma Zdravković. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Moskva (@hotelmoskva)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beogradski restorani su ovo dugo čekali...
Mišlen, Mišelin

Napokon se desilo!

07.12.2021. 16:58

Beogradski restorani su ovo dugo čekali...

Čuveni gastronomski vodič "Mišlen" (Michelin Guides), koji postoji od 1904. godine, napokon je uvrstio i nekoliko beogradskih restorana u svoje novo izdanje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve