Život
19.01.2023. 02:30
R.E.

Običaji

Bogojavljanje: Šta ste sanjali noćas? Važno je...

crkva.jpg

U ponoć između 18. i 19. januara, kada počinje praznik Bogojavljanje, postoji verovanje da će se nebo otvoriti i da će se prikazati Bog, koji će nam ispuniti želju. Verovanje kaže da želja mora biti samo jedna.

Osim toga, ovaj praznik najpoznatiji je po plivanju za bogojavljenski krst. Ranom zorom, kupanje u hladnoj vodi zarad zdravlja tokom cele godine, podrazumeva i plivanje do Časnog krsta - ko prvi stigne pratiće ga sreća tokom cele godine.

Obratite pažnju na san koji ste imali u toku noći između 18. i 19. januara, jer on predstavlja predskazanje kakva će vam biti godina. 

Neudate devojke bi trebalo da pred spavanje stave ogledalo ispod jastuka i u snu će im se pojaviti muškarac za koga će se udati.

Tu je i običaj "četiri loptice", koji se praktikuje u određenim krajevima Srbije. Neudata devojka treba da napravi četiri loptice od vode i brašna. U tri stavi papirić sa imenima simpatija, dok je četvrti prazan. Nakon toga, loptice se stavljaju u ključanu vodu i koja prva izbije na površinu predstavlja osobu koja joj je suđena. Ukoliko je to ona sa praznim papirićem, to znači da još uvek nije upoznala svoju ljubav.

U selima istočne Srbije još uvek se obeležava običaj bacanja zrnevlja u reku. Bacaju se kukuruz ili pšenica uz reči: "kako ide voda, tako kod nas ide berićet". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice
Česnica

Ako ste ga pronašli

07.01.2023. 02:00

Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice

Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić. Tradicija nalaže da svi članovi porodice moraju da pojedu svoj deo česnice kako bi u njihov dom ušla snaga i zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-5°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve