Život
10.09.2021. 19:15
Tanjug

Nauka

Buster doza protiv Covid-19 nije potrebna svima

vakcine
Izvor: ZUMA POOL / RODRIGO REYES MARIN / POOL

Treća doza vakcine protiv Covid-19 ili buster doza nije potrebna svima, rekla je profesorka sa Oksforda Sara Gilbert, vodeća naučnica vakcine AstraZeneka.

Sara Gilbert je za britanske novine Telegraf izjavila da se imunitet od druge doze vakcine dobro držao protiv delta varijante korona virusa i objasnila da je starijim osobama i onima sa slabijim imunitetom možda potrebna buster doza, a da je većini ljudi druga doza vakcina pružila trajnu zaštitu, piše AP.

"Imunološki ugroženi i stariji će dobiti buster dozu, ali mislim da ne moramo davati svima, imunitet dobro traje kod većine ljudi", rekla je Gilbertova.

Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju, panel stručnjaka koji savetuje britansku vladu, narednih dana će dati preporuke o obimu bilo kog programa za vakcinacije.

Britanski medicinski regulator saopštio je u četvrtak da su Fajzer i AstraZeneka sigurne za upotrebu kao buster doze, a ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da očekuje da će buster program početi kasnije ovog meseca.

Profesorka Gilbert takođe je rekla da bi svetski prioritet trebalo da bude isporuka više vakcina zemljama koje su dobile ograničene količine.

"Moramo isporučiti vakcine u zemlje u kojima je do sada vakcinisano malo ljudi. Moramo biti bolji u tom pogledu, prva doza ima najveći uticaj", naglasila je Gilbertova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I predsednik će primiti buster vakcinu
Aleksandar Vučić

Izabrao kinesku

09.09.2021. 16:05

I predsednik će primiti buster vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su sve vakcine protiv koronavirusa odlične, kao i da nije čuo preporuku da se za treću dozu preporučuje RNK vakcina i istakao da će on i kao treću dozu primiti Sinofarm vakcinu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
28.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve