Život
22.09.2021. 18:05
Tanjug

Staparski ćilim

Ćilim iz Srbije kao nijedan drugi

ćilim, tkanje
Izvor: Shutterstock

Stari zanati nose ogromni potencijal, a mere podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pomažu zanatlijama, rekla je ministarka Tatjana Matić prilikom obilaska Sedme tkačku kolonije koja se održava u selu Staparu u Somboru i kojom se odaje priznanje staparskom ćilimu.

"Žene su uglavnom prenosioci tradicije ali i nosioci kulturnog nasleđa, što je dodatni razlog za njihovo ekonomsko osnaživanje, a pogotovo u ruralnim područijima, jer je važno da se Srbija razvija i u manjim sredinama", kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je najavila i projekat kojim bi u prestonici bila otvorena galerija kao svojevrsni kulturni centar u kome bi sve rukotvorine bile izložene.

“Galerija sa radionicama u kojima bi svi zainteresovani, kako naši sugrađani tako i turisti, mogli da se upoznaju sa našom tradicijom i kulturnim nasleđem i da i sami isprobaju načine rada po kojima smo prepoznatljivi. To bi upotpunilo turističku ponudu Beograda, a u planu su i drugi veći gradovi potput Niša i Novog Sada”, rekla je Matić.

Cilj tkačke kolonije je očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine, kao i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova, zbog čega se već sedmu godinu za redom tradicionalno održava manifestacija u Somboru, koja je ove godine u znaku starih zanata i negovanja veština pletenja, zlatoveza i drugih tehnika tkanja.

"Moramo naše mlade naraštaje da naučimo da je naša tradicija raznolika, da čini suštinu našeg idenditeta i treba da smo ponosni kako na staparski ćilim tako i na druge veštine koje posedujemo širom Srbije. Važno nam je da gajimo ljubav prema kulurnom nasleđu i starim zanatima od malih nogu i da se o njima uči i u školama”, navela je Matić i dodala da će se staparski ćilim naći i na svetskoj izložbi u Dubaiju.

Naime, sve rukotvorine iz etno mreže naći će se na izložbenom štandu svetske izložbe u Dubaiju “Expo 2020”, koja počinje prvog oktobra.

Osim toga staparski ćilim je zvanično nominovan za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve