Život
17.05.2023. 15:17
Beta

Anketa

"Homoseksualnost je bolest", kaže svaka druga osoba. Šta vi kažete?

lgbt, srbija
Izvor: Shutterstock

U Srbiji 80 odsto stanovništva ne želi LGBT+ osobu u svojoj porodici, dok svaka druga osoba smatra da je homoseksualnost bolest, iako je "nauka dokazala suprotno".

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, koji se obeležava 17. maja, Demokratska stranka je izdala saoštenje u kojem su izneti navedeni rezultati ankete, kao i to da su u Srbiji "LGBT+ osobe izložene raznim oblicima verbalnog i psihofizičkog nasilja, diskriminaciji na poslu, u zdravstvenom sistemu, kao i u svojim porodicama, usled čega postoji sve veći broj napada na LGBT+ organizacije i pojedince".

"Donošenje zakona o istopolnim zajednicama kojim bi se omogućilo ostvarivanje brojnih porodičnih, zdravstvenih i imovinskih prava, poput nasleđivanja, zdravstvenog osiguranja ili podizanja kredita, ali i adekvatna zdravstvena zaštita i nega za transrodne osobe, samo su neke od konkretnih mera koje bi unapredile kvalitet života pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji", istakla je stranka.

Anketa

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, obeležava se datuma kojeg je 1990. godine homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nasilje prema LGBT osobama u Srbiji u porastu
lgbt, srbija

ILGA izveštaj

11.05.2023. 14:42

Nasilje prema LGBT osobama u Srbiji u porastu

Srbija je po stanju ljudskih prava LGBT populacije na 26. mestu od 49 evropskih zemalja na listi organizacije ILGA Evrope, sa raširenim govorom mržnje prema toj zajednici i nekažnjenim zločinima iz mržnje kojih je sve više.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
17.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve