Život
27.05.2019. 20:16
D.A.

Da li roda može da stigne auto-stopom?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Da li je dete može da bude proizvod i ako može, koliko košta? Da li majčinstvo može da bude proizvodni pogon i ako može da li je reč o instiktu ili o robi? I šta je onda surogat majka?
Pojava nije nepoznata, ali nikada nije zvanično priznata.Čudo nije neviđeno ni u Srbiji.Dešavalo se decenijama unazad. Neke žene su krišom rađale za bogate kuće u kojima nije bilo poroda ili za sestre,zaove, jetrve, da se kuća ne zatvori. Znalo se, al se nije pričalo.Deca su zvala majkom ženu koja ga je učila da hoda, govori , koja ga je negovala, hranila, školovala.Narod je govorio nije majka ona koja rodi, nego ona koja i hrani i brani.
Kako smo stigli do surogat majke ? Tako što je neki daleki svet u kome sve ima cenu,odredio i koliko se plaća ovakva usluga.Od 15.000 do 170.000 dolara. Zavisi gde se u svetu ovaj, sad već posao, dogovori.I nigde nije sve po zakonu, jer ova trgovina još nije zvanično i svuda postala biznis.Osnovna definicija surogat majke jeste da je reč o ženskoj osobi, starijoj od osamnaest godina koja bez nadoknade ili sticanja bilo kakave imovinske koristi, a u cilju davanja deteta po rođenju-donoru ili drugom licu, nosi embrion začet postupkom biomedicinsko potpomognute oplodnje.
Ali, sve ima cenu, pa i roditi dete za drugog.Teška odluka i za ženu koja ga devet meseci nosi i za onu koja raširenih ruku čeka da se rodi.Zakon se upleo da ove teške odluke da proceni koliko to koštau novcu i obezbedi ugovorom.Prvo naravno tamo gde je gospodin dolar, gospodar svih sudbina, kasnije i u Rusiji, Ukrajini, Kanadi, Poljskoj,Velikoj Britaniji, Grčkoj.
U Srbiji se ovaj zakon priprema deset godina.Vruć je to krompir za svaku vladu.Ni u Evropi se svi zakonodavci nisu hteli prihvatiti tog vrućeg krompira.Jer, zakon je taj koji odgovara na pitanja s početka teksta: da li je dete roba, a žena proizvodni pogon. Šta očekujemo da bude plaćeno? Devetomesečna usluga inkubatora, predaja robe i odricanje od kasnijih zahteva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ali,šta zakon ne može da definiše: Da će ovaj živi inkubator bez pogovora obezbeđivati idealne funkcije i bez emocija okončati svoju svrhu. Čega se plašimo: Instikt je nemoguće programirati, a ako proradi, inkubator odbija da bude mašina i postaje majka i kupoprodajni ugovori su dovedeni u pitanje. Šta ne možemo da predvidimo:Emocije. I tako surogat majka postaje lutrija.Moraš da platiš, a ako imaš sreće i dobićeš.
U tom ogledalu gleda se i buduća majka surogat u Srbiji. Zakon će joj sigurno u jednom trenutku dati mogućnost da legalno postoji. Tržište će je sigurno dočekati širom raširenih ruku, jer od kad je sveta i veka, svaka roba ima kupca.Istina, u Srbiji za početka, neće biti svakom na izvolte, već samo kad zakažu sve ostali medicinske mogućnosti.Biće možda čak napravljen i ustupak muškarcima i ženama koji ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici. Sve ostalo ostaće u u lavirintu kojim se od čoveka stiže do mašine. Na svakom koraku vrebaju emocije ili mogućnost izbora, a najteže je odgovoriti na pitanje čija briga postaju žene koje se u poslednjem času predomisle i ne žele da predaju dete ili deca koja se rode sa anomalijom i ne uklapaju se u plaćeni paket.Kako sve to platiti, naplatiti, isplatiti čak i kad su ugovori sto posto precizni.
Putovanje auto-stopom je uvek avantura i rizik, a ovo će trajati devet meseci.Kako znati da li je simpatična devojka koja vas je povezla dobronamerna cura ili vešta prevarantkinja.I kako da sve to zna roda koju čekate. I kako će roda biti sigurna da vam je donela baš to što ste želeli? Možda,da pre nego što se upustimo u ovu avanturu, prvo zbrinemo one rode koje su već zalutale. Dugačak je spisak parova koji godinama čekaju da država zakonski reguliše brže usvajanje dece,ali i zaštiti decu od nemarnih roditelja i novu šansu da i deci i onima koji bi ih s ljubavlju odgajali.Možda, i duži od ljudi koji čekaju surogat majku u Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
08.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve