Život
06.02.2022. 16:42

Apolo 14

Dan kada su astronauti igrali golf na Mesecu (VIDEO)

golf
Izvor: Shutterstock

Tokom trećeg sletanja na Mesec 6. februara 1971, NASA astronauti su, u okviru misije Apolo 14, dobili jedan nesvakidašnji zadatak - da izađu iz letelice i odigraju partiju golfa.

Zapovednik misije Alan Šepard, kojem je golf inače hobi, udario je dve loptice koje su letele preko mesečeve površine. Jedna je upala u krater, a druga je, kako je potom pričao Šepard, letela veom dugo...

Snimak tog događaja je veoma loš, ali zahvaljujući savremenoj tehnici i digitalnoj obradi, pre godinu dana je ustanovljeno da je druga loptica odletela 40 metara od Šeparda.

Međutim, s obzirom na to da je astronaut bio u specijalnom skafanderu, da je lopticu mogao da uradi samo jednom rukom, kao i da je udarac izveo improvizovanom palicom na kojoj je glava štapa za golf bila, zapravo, alat za sakupljanje uzoraka sa Meseca, može se smatrati da je Šepardov udarac bio veoma uspešan. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kineski astronauti završili svemirsku šetnju
Svemir

Javljaju mediji

08.11.2021. 10:57

Kineski astronauti završili svemirsku šetnju

Dvoje kineskih astronauta završilo je svemirsku šetnju ispred modula buduće svemirske stanice, a 41-godišnja Vang Japing postala je prva Kineskinja koja je izvela taj manevar, javili su kineski državni mediji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
23°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve