Život
01.05.2021. 11:35
R. E.

Novo otkriće paleontologa

Dinusaurusi su bili socijalna bića

Dinosaurus
Izvor: EPA/ Eloy Alonso

Novo istraživanje iz kamenoloma u Juti, u kome je nađeno desetak fosila pokazuje da su Tiranosauri možda bili društvena bića koja su se oreganizovala kada su kretali u lov, poput vukova.

Istraživački tim koji je je radio na ovoj studiji činili su naučnici iz američkog Biroa za upravljanje zemljištem, Denverskog muzeja prirode i nauke, koledža "Colbi" u Mejnu i Univerziteta "James Cook"  u Australiji.

Pretpostavka da su tiranosauri socijalna bića nije sasvim nova, još je  kanadski paleontolog Filip Kiri tvrdio je da su ova bića zajedno umrla i time je potkrepio svoju tezu da su socijalna b ića. Ali, mnogi naučnici sumnjaju da bi njihov, relativno nerazvijen  mozak, bio sposoban za tako složeno socijalno ponašanje, a neki su to ismevali kao senzacionalizovani paleontološki PR.

"Nova lokacija u Juti potvrda je više brojnim dokazima da su tiranosauri bili složeni, veliki grabljivci sposobni za društveno ponašanje uobičajeno kod mnogih njihovih živih rođaka, ptica“, rekao je Džo Sertič, kustos dinosaurusa u Denverskom muzeju prirode i Nauka.

Dinosaurusi
Izvor: EPA/Eloy Alonso

Juta, je poznaza i kao "Kamenolom duga i jednoroga", pružila je paleontolozima mnogo informacija, a tu je i nacionalni spomenik "Grand Staircase-Escalante 2014". Takva nalazišta su retka i u njima je često vrlo teško da se tumače svi dokazi. Istraživači su koristili multidisciplinarni pristup, ispitujući fizičke i hemijske dokaze kako bi utvrdili da je grupa od 12 tiranosaura na tom mestu verovatno poginula tokom poplave koja je njihove ostatke odnela u jezero.

Ideja o ogromnom dinosaurusu, sa strašnim nogama, dugačkim repom i opasnom čeljusti zastrašujuća je  sama po sebi, pa je mnogima ideja o čoporu Tiranosaura razlog za slavlje kraja ere Mezozoika i perioda Krede.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
12.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve