Život
07.12.2022. 08:05
R. E.

Nils Bor

Dobio Nobelovu nagradu, ali i neograničene zalihe piva?!

pivo
Izvor: Shutterstock

Fizičar Nils Bor je jedan od najistaknutijih naučnika 20. veka i začetnik je savremene atomistike. Pre svega se bavio izučavanjem strukture atoma i učestvovao je u istraživanjima koja su kasnije omogućila izradu prve nuklearne bombe.

Rođen je u Kopenhagenu 1885. godine i bio je veoma poštovan i voljen u Danskoj. Koliko su ga sunarodnici voleli najbolje svedoči angdota o poklonu koji je navodno dobio nakon što je proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 1922. godine.

Postoji priča da je danska pivska kompanija "Carlsberg" Nilsu Boru tada poklonila, ni manje ni više, nego - kuću!

Međutim, kao da to nije bilo dovoljno, kuća se nalazila odmah pored pivare, a u zajedničkom zidu bila je ugrađena česma iz koje je čuveni naučnik mogao da sipa pivo kada i koliko god je želeo.

Nije bio u pitanju samo nacionalni ponos, već je kompanija u to vreme bila veoma posvećena nauci. "Carlsberg" je tada imao laboratoriju u kojoj je prvi put u istoriji izolovana bakterija Saccharomyces pastorianus, uz pomoć koje se dobijao kvasac za pravljenje svetlog lager piva, piše "Forbs".

Kompanija "Carlsberg" je videla veliki potencijal u radu Nilsa Bora i nastavila da ga podržava tokom njegove karijere. Međutim, ova priča verovatno nije u potpunosti istinita, iako se već čitav vek prepričava.

Mnogi istoričari su osporili istinitost ove anegdote, a ono što se najverovatnije dogodilo je da je čuveni fizičar, u znak zahvalnosti, od "Carlsberg"-a dobio veoma veliku količinu piva, a da je to kasnije preraslo u priču o česmi.

Bez obzira na to da li je priča istinita ili ne, mora se priznati da bi ovo bio veoma kreativan i koristan poklon. Na kraju krajeva, ko ne bi voleo da u kući ima česmu iz koje teku neograničene zalihe piva?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko dobije prvenstvo, dobije i pivo!
pivo, fudbal

Katar 2022

26.11.2022. 13:00

Ko dobije prvenstvo, dobije i pivo!

Nakon što je domaćin ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, Katar, zabranio konzumiranje i prodaju alkohola tokom takmičenja, kompanija "Badvajzer“ objavila je da će reprezentacija koja osvoji trofej osvojiti i veliki deo piva koje je bilo namenjeno za prodaju na Mundijalu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
23.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve