Život
13.10.2023. 03:05
R.E.

Drveće

Zeleno blago koje transformiše Ameriku

Drveće
Izvor: Shutterstock

U Sjedinjenim Američkim Državama trenutno se sprovodi masivan investicioni projekat vredan milijardu dolara koji ima za cilj sadnju i održavanje miliona stabala širom zemlje.

Ovaj ambiciozan poduhvat ima dvostruki cilj - suočavanje sa sve češćim ekstremnim vrućinama i proširivanje pristupa prirodnom okruženju. Međutim, koristi ovog programa idu mnogo dalje od očuvanja životne sredine.

Primeri iz prakse u nekoliko gradova širom zemlje pokazuju da se pozitivni efekti ovog zelenog poduhvata već ogledaju u stvarnim promenama.

U jednom siromašnom delu Detroita, posađeno je 125 stabala, a rezultati su bili gotovo trenutno vidljivi. Novozasađene zelene ulice postale su koridori za pešake, omogućavajući stanovnicima više socijalnih interakcija i povezivanja sa komšijama. Radnici koji su skupljali smeće izvestili su da je bacanje smeća gotovo potpuno prestalo.

Ova inicijativa ne samo da donosi koristi u smislu očuvanja prirode i smanjenja ekstremnih vremenskih uslova, već takođe ima značajan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Istraživanja pokazuju da prisustvo drveća pozitivno utiče na krvni pritisak, smanjuje nivo stresnih hormona i poboljšava mentalno zdravlje. Čak je i povezano sa dužim životom, što naglašava potrebu za očuvanjem postojećeg zrelog drveća.

Osim toga, drveće pozitivno utiče na zajednice, podstiče osećaj ponosa i zajedništva, te može smanjiti stopu kriminala i nasilja. Ovo je deo šireg napora da se izgrade radna mesta i podrži lokalna ekološka radna snaga.

Projekat sadnje stabala u SAD-u, koji predstavlja najveće ulaganje u gradske i zajedničke šume do sada, pokazuje da drveće može biti ključno sredstvo za unapređenje kvaliteta života, čuvanje životne sredine i podsticanje zajedništva. Ovaj zeleni poduhvat ne samo što čuva prirodu i zdravlje građana, već takođe pruža mnoge druge društvene, ekonomske i ekološke koristi koje mogu da oblikuju budućnost Amerike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nažalost, okeane uzimamo zdravo za gotovo"
Antonio Gutereš

Antonio Gutereš

27.06.2022. 18:05

"Nažalost, okeane uzimamo zdravo za gotovo"

Svet mora da se mobiliše da sačuva ugrožene okeane i izbegne katastrofalne posledice po životnu sredinu i čovečanstvo, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve