Život
26.06.2019. 13:42
R. E.

Dva miliona ljudi godišnje umre zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju da je nedovoljna konzumacija voća i povrća godišnje u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše Science Daily.

Naučnici Su procenili da se otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, koji je nedavno održan u Baltimoru, a odnosi se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta. Po podacima iz 2010. suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća u prehrani.

Povezane vesti - Pet vežbi za celo telo

Na bazi podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara, kao i sa više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti. Procenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumo, antioksidansima i fenolima, koji regulišu pritisak i holesterlol, kao i bakteriološku floru u crevima. Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj su meri podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Povezane vesti - Do 2050. biće nas 9,7 milijardi u svetu

Istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalentno sa dve manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
22°C
01.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve