Život
11.02.2024. 07:15
R.E.

Nova studija

Crne rupe su imale ključnu ulogu u kreiranju svemira

Svemir
Izvor: Shutterstock

Nova analiza podataka sa teleskopa “Džejmsa Veba” otkriva da su crne rupe imale ključnu ulogu u formiranju univerzuma. Crne rupe nisu samo postojale na početku univerzuma, već su i podsticale rođenje novih zvezda, delujući kao ogromni akceleratori za formiranje galaksija.

Studija koju je predvodio profesor Džozef Silk sa Univerziteta "Džons Hopkins" ukazuje na to da su crne rupe bile prisutne čak i u najranijim fazama univerzuma, delujući kao "građevinski blokovi", kolevka za rane galaksije.

Ovo otkriće značajno menja dosadašnje razumevanje procesa formiranja galaksija i ulogu crnih rupa u tom procesu.

Analize dalekih galaksija iz najranijih epoha univerzuma pokazuju da su mnogo svetlije nego što se očekivalo, sa visokim brojem mladih zvezda i supermasivnih crnih rupa. To dovodi do zaključka da su crne rupe bile aktivne i interagovale sa galaksijama veoma rano u istoriji univerzuma.

Ova nova perspektiva sugeriše postojanje dva različita perioda u ranoj fazi univerzuma: prvi period u kojem su crne rupe podsticale brzo formiranje zvezda, a zatim usporavanje kada su odlivi materije iz crnih rupa prešli u stanje energetske konzervacije. Ova otkrića mogu značajno doprineti boljem razumevanju evolucije univerzuma i odnosa između crnih rupa i formiranja galaksija.

Naučnici su optimistični da će buduća posmatranja teleskopa “Džejmsa Veba” dodatno potvrditi ove nalaze i pružiti nove uvide u procese koji su oblikovali univerzum onakav kakav ga danas poznajemo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve